MutfakOrdan Burdan

Temmuz Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeli?

Temmuz ayı meyve ve sebzeleri nelerdir? Bu ayda hangi meyve ve sebzeyi tüketmeliyiz? Diyetisyen Dilara Koçak anlatıyor...

Yazı neredeyse ortalamak üzereyiz, sıcak havalar iyice yüzünü gösterdi ve güneş fazlasıyla cömert davranmaya devam ediyor. Sıcak havalarda sıvı kaybı arttıkça tezgahlarda da su oranı yüksek sebze ve meyveler görmeye başlıyoruz. Ben bu güzel tesadüfün doğanın bir dengeleme biçimi olduğunu düşünüyorum. Bu ayda temmuz ayının rengarenk sebze ve meyvelerinden iki tanesini sizler için yazdı.

Temmuz Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeli?

Temmuz Ayı Meyveleri:

Üzüm, kayısı, kiraz, şeftali, kavun, karpuz, vişne, ahududu, mürdüm eriği

Temmuz Ayı Sebzeleri:

Semizotu, patlıcan, taze fasulye, bezelye, börülce, barbunya, kabak, bamya, mısır, domates, salatalık, biber, dereotu, fesleğen, nane, maydanoz

Semizotu

Hem besleyici hem de düşük kalorili bir sebze olan semizotu genellikle bitkisel omega-3 kaynağı oluşu özelliğiyle bilinir. Semizotunun taze yaprakları diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla daha yüksek oranda omega-3 yağ asidi içerirler. Hayvansal kaynaklı ürün tüketmeyen vejetaryenler ve yaz aylarında taze balık tüketimi azalanlar için iyi bir alternatiftir. 100 gram taze semizotu yaprağı yaklaşık 350 mg alfa-linoleik asit ( bitkisel kaynaklı omega-3) içerir. Yapılan çalışmalar omega-3 den zengin besinlerin koroner kalp hastalıkları, inme, çocuklarda ise otizm, dikkat eksikliği gibi gelişimsel hastalıkları önleyebileceğini gösteriyor. Antioksidan özellik gösteren A vitamini ve C vitamini içerir. Sadece 100 gram semizotu bile günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %35’ini karşılayabilir. Semizotu A,C ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, ve manganez gibi mineralleri de içerir. Bu mineraller kas, kemik ve diş sağlığını koruma ve geliştirmede etkilere sahiptirler. Yüksek potasyum içeriğiyle kan basıncında denge sağlar.

Nasıl Tüketelim?

Dilerseniz yoğurtla karıştırarak cacık gibi tüketebilir ya da domates, soğan ve salatalıkla birlikte salatasını yapabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında serin cacıklarda ve salatalarda kullanmaya alışkınız tabi bir de böreğini yapanlar var.

Şeftali

Şeftali yaz aylarının en sevilen meyvelerinden. Kimilerini adını duymak bile hoşuna gitmese de ben hem tüylü hem de tüysüz halini yani nektarini çok sevdiğimi itiraf edeyim. Şeftali A vitamini, K vitamini, C vitamini ve folik asit içerir. İçerdiği vitaminlerin yanı sıra potasyum, bakı, manganez gibi mineraller de barındırır. Şeftali içerdiği antioksidanlarla kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olur. Texas A & M’de yapılan bir araştırmaya göre , şeftali, erik ve nektarin meyveler, diyabet , metabolik sendrom ve kardiyovasküler hastalık gibi obezite ile ilgili hastalıkları önlemeye yardımcı olur.

Nasıl Tüketelim?

Şeftaliyi üzerine tarçın ekleyerek tüketmeyi çok seviyorum ama bunun yanı sıra dilerseniz yoğurt ve yulafla birleştirip kahvaltıda ya da süt ile blenderdan geçirip ara öğünde de tüketebilirsiniz. Soyup dilimlere ayırdığınız şeftaliyi 2-3 saat buzlukta beklettikten sonra biraz tarçın ile blenderdan geçirip 1-2 saat daha buzlukta bekletmeyi deneyin, şeftali sorbeniz hazır bile…

Sağlıklı ve Pratik 5 Kahvaltı Seçeneği

Haziran Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeli?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu