Çoğumuzun en çok sevdiği meyve ve sebzeler de Ağustos ayının en güzel yanı olsa gerek. Bu ay da sizlere ağustos ayında güvenle tüketebileceğiniz meyve ve sebzeleri anlatacağız.
Ağustos Ayında Hangi Sebze ve Meyveleri Tüketmeli?
Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından birisi sebzeleri ve meyveleri zamanında tüketmektir. Sofralarımızda Ağustos boyunca mümkün olduğunca bu sebze ve meyvelere yer verelim.
Ağustos Ayı Meyveleri:
İncir, mürdüm eriği, üzüm, kırmızı erik, vişne, kayısı, şeftali, kavun, karpuz, dut, böğürtlen.
Ağustos Ayı Sebzeleri:
Kabak, domates, patlıcan, bamya, mısır, taze fasulye, barbunya, börülce, dolmalık biber, yeşil biber, kırmız biber, fesleğen, nane, biberiye, tere, maydanoz, dereotu, reyhan.
İncir
İncir yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri, açıkçası bende taze incir için ağustos ayını sabırsızlıkla bekleyenlerdenim. İncir; diyet lifi, mineral, vitamin, pigment ve antioksidan içeriğiyle sağlık için yararlar sağlar. Kan basıncının dengelenmesini sağlayan potasyum mineralinden zengindir. İncir çok iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Lif ve liften zengin besinler kilo yönetiminde olumlu etkiye sahiptirler. Taze incir, özellikle koyu renkli olanları karoten, lutein, tannin gibi birçok antioksidan bileşen ve A, E, K gibi birçok vitamin içerir. Zengin antioksidan, vitamin, mineral içeriği sayesinde pek çok diğer meyve gibi vücudu zararlı bileşenlerden korur ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamıza yardım eder.
Nasıl tüketelim?
İncir yaz aylarında benim de en sevdiğim meyvelerden birisi ama maalesef yüksek kalori ve glisemik indeks sebebiyle kontrollü olmakta fayda var. 1 orta boy incir yaklaşık 40-50 kalori içerir yani aslında bir porsiyon meyvedir. Ara öğünde yanında bir bardak süt ile 1 adet incir tüketebilirsiniz.
Kabak
Kabak, su oranı çok yüksek sebzelerden biridir, yaklaşık %90-95’i sudur. Yüksek su ve lif içeriği ona düşük kalorili olma özelliği kazandırır. 100 gram kabak ortalama 20-25 kaloridir. İçerdiği liflerle bağırsak sağlığına iyi gelir ve sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. A ve C gibi antioksidan vitaminleri ve K, folik asit ve bazı diğer B grubu vitaminlerini içerir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi minerallerde kabakta mevcuttur.
Kabak A vitamini öncüsü karotenoid ailesiden olan ve antioksidan özellik gösteren lutein ve zeaksanrtin isimli iki bileşen içerir. Bu iki bileşen sağlıklı gözlere sahip olmamıza yardımcı olur.
Nasıl tüketelim?
Kabak düşük kalorili bir sebze olduğu için özellikle diyete başlayanlar ve diyet yapanlar için tüketimi idealdir. Kabağın yemeğini ve diğer sebzelerle birleştirerek çorbasını yapabileceğiniz gibi, rendelenmiş kabak ile salatasını yapabilir, içerisine sevdiğiniz otları, yoğurt, ceviz ekleyerek sağlıklı bir öğün yaratabilirsiniz.
Kaynak: Dilara Koçak / vogue.com.tr
Selenyum Nedir? Faydaları Neledir? Hangi Besinlerde Bulunur?