Evlilik aşamasının başlarında eşlerin birbirine aldığı ilk eşyaları yüzüktür. Yüzük, çiftlerin evli olduklarını gösteren adeta onları birbirine bağlayan evlenirken takılan sembolik bir eşyadır. Hayatımıza girmiş olan evlenirken yüzük takma olayı ne zamandan beri vardır? Eski çağlardan beri hangi amaçla yüzük takılır?
Evlenirken Yüzük Takmanın Tarihçesi
İlk örneklerine Tunç Çağı’nda rastlanan yüzükler ilk yapıldığı zamanlar çok kaba yapılmış çemberler halindeydi. Ardından Girit ve Miken uygarlıkları yüzüğü işleyip süs eşyası olarak kullanmaya başlamışlardır. Yüzüğün evliliğin simgesi olarak kullanılması Roma döneminden kalma bir gelenektir. Yüzük eski çağlarda evlilik vaadini sembolize eden bir araçtır.
Yüzük aynı zamanda Antik Roma‘da kızın ailesine verilen evliliğin bitmesine karşı bir güvenceydi. Erkeklerin aşkının güçlülüğünü ölçmek ise yüzük için kullanılan metallerin değerleriyle ölçülürdü.
Hristiyanların geleneğinde ise gelinlerin üç parmağına birden yüzük takılırdı. İnançlarına göre bu yüzükler baba, oğul ve kutsal ruhu temsil ediyordu.
Yüzük Neden Sol Ele Takılır?
Yüzük, hem eski Mısırlılar hem de Romalılardan beri sol ele takılan sonsuzluğu ve kalıcılığı sembolize eden bir eşyadır. Mısırlıların inancında yüzük parmağında bulunan damarın doğrudan kalbe gittiğine inanılırdı. Bu damara da “Vena Amoris” yani “Aşk Damarı” derlerdi. Bu nedenle yüzük Romalılardan beri sol ele takılır ve erkeklerin sevdikleri kadına olan aşkını temsil eder.