Göz seğirmesine halk arasında çeşitli olumlu ya da olumsuz anlamlar yüklenmiş olsa bile, esasında göz kasları ile alakalı bir sağlık sorunudur.
Göz seğirmesi çok yaygın olarak görülen bir durum olsa da çoğu kişi tarafından bir hastalık olarak kabul edilmez. Tıbbi adı miyokimi olan göz seğirmesi aslında göz kaslarına ilişkin bir sağlık sorunudur. Genellikle uykusuzluk ve yorgunluk gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkar ve bazı durumlarda göz hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bu nedenle göz seğirmesi şikayetleri sürekli tekrarlayan ve iyileşmeyen kişilerin bu duruma gereken hassasiyeti göstermeleri gerekir. Göz seğirmesinin herhangi bir göz kusuruna bağlı olarak geliştiğinin tespit edilmesi durumunda tedaviye bir an önce başlanarak gözde kalıcı hasarların oluşumu önlenebilmektedir.
Göz Seğirmesi Nedir?
Miyokimi olarak da adlandırılan göz seğirmesi, göz kapağında yer alan kasların ani, tekrarlayıcı ve istemsiz kasılmaları (spazm) şeklinde gerçekleşir. Kasılmalar genellikle üst göz kapağında görülmekle birlikte bazı durumlarda her iki göz kapağında veya yalnızca alt kapakta da gerçekleşebilir. Göz seğirmesi olarak adlandırılan spazmlar çoğu bireyde çok hafiftir ve göz kapağının çok yumuşak bir şekilde çekilmesi gibi hissedilir. Bazı zamanlarda gün içerisinde birçok kez kasılmalar ortaya çıkabileceği gibi bazen ise haftalar veya aylar boyunca herhangi bir kasılma oluşmayabilir.
Gözde seğirme başladığı zaman ise yaklaşık olarak birkaç saniyede bir kasılma gözlenir. Nadir olarak bazı bireylerde her iki göz kapağının birden şiddetli şekilde kasılması ve gözün kapanmasına da yol açabilir. Bu durum göz seğirmesinin daha ciddi boyutlu bir hali olan blefarospazm olarak adlandırılır.
Göz Seğirmesi Neden Olur?
Göz seğirmesi oldukça yaygın görüldüğü için halk arasında bir tıbbi sorun olarak görülmez. Ancak uykusuzluk veya yorgunluk haricinde çeşitli göz hastalıklarının belirtisi de olabilir. Göz seğirmesi olan kişiler için durum belirgin olsa da, bazı durumlarda göz kapağı başkaları tarafından fark edilmeyecek kadar hızlı seğirebilir.
Göz seğirmesi tipik olarak birkaç saniyede bir tekrarlayan halde, bir veya iki dakika boyunca görülür. Çoğu vakada, göz kapağı kasılmaları çok hafiftir ve göz kapağında hafif bir çekilme gibi hissedilir. Ancak daha ağır vakalarda göz kapaklarını bütünüyle kapamaya yol açacak kadar güçlü spazmlar yaşanabilir. Bu blefarospazm adı verilen farklı bir tıbbi durumdur.
Göz seğirmesinin başlıca sebepleri;
- Uykusuzluk ve uyku düzeninin olmayışı
- Stres
- Yorgunluk
- Alkol, tütün veya kafein kullanımı,
- Alerjik tepkime,
- Göz çevresinde enfeksiyonlar,
- Güneş, rüzgar veya toz gibi çevresel faktörler,
- Kornea çizikleri,
- Fiziksel efor,
- Göz kapağının zorlanması, çarpma,
- Göz tahrişi ve göz kuruluğu,
- Sürekli ve ara vermeden filtresiz bilgisayar ekranı kullanımı
- Kullanılan ilaçların yan etkileri
Göz Seğirmesinde Ne Zaman Doktora Gidilir?
Göz seğirmesi sorunu genellikle birkaç gün ya da birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bu durumda herhangi bir tedavi veya müdahale gerektirmez. Birkaç haftadan uzun sürmesi durumunda ise bir sağlık kuruluşuna başvurularak göz muayenesinden geçilmelidir. Göz seğirmesi bazen basit bir kasılma olmayıp herhangi bir göz veya kas hastalığının bir belirtisi de olabilir. Özellikle şiddetli göz spazmları fonksiyonel körlük olarak da bilinen blefarospazm hastalığı ile karıştırılabilmektedir.
Göz kapaklarında oluşan tüm kasılmalar göz seğirmesi olarak adlandırılamaz. Göz kaslarını etkileyen farklı hastalıklar da söz konusudur ve bunlarda basit göz seğirmesinden daha farklı semptomlar görülebilir. Göz seğirmesinde vakit kaybedilmeden derhal doktora başvurulması gereken bu durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Göz kapağının sarkması
- Gözlerde aşırı derecede çapaklanma
- Seğirmenin göz haricinde vücudun farklı kısımlarında da ortaya çıkması
- Spazmlar sırasında göz kapağının tamamen kapanması ve gözün yeniden açılması sırasında zorluk çekilmesi
- Gözlerde kızarıklık, şişlik ve akıntıların görülmesi