Ordan BurdanSağlık

Karın Şişkinliği Neden Olur?

Karın bölgesi şişkinliği, halsizlik, çabuk doyma hissi, karında dolgunluk ve karın ağrısına sebep olabilir. Peki karın şişkinliği neden olur?

Özellikle kadınlarda sıkça görülen şişkinlik problemi hayat kalitesini azaltan önemli bir problemdir. Mide ve bağırsaklarda gaz oluşumu normal ve sağlıklı bir durumken uzun süre devam eden şişkinlik ciddi bir probleminin habercisi olabilir. Karın bölgesi şişkinliği, halsizlik, çabuk doyma hissi, karında dolgunluk ve karın ağrısına sebep olabilir. Peki karın şişkinliği neden olur?

Karın Şişkinliği Nedir?

Herkeste görülebilecek mide ve bağırsak şişkinliğinin birçok farklı sebepleri olabilir. Yararlı bağırsak ve mide bakterilerinin oluşturduğu gaz her zaman vücutta bir miktar bulunur. Fakat bu gaz miktarı kişiyi rahatsız etmez ve herhangi bir sağlık problemi yaratmaz. Ancak ne zaman ki vücuttaki gaz miktarı artar ve vücut bu gazı dışarı atmakta zorlanırsa o zaman sindirim sisteminde oluşan fazla hava organların duvarlarında gerilime neden olur.

Mide ve bağırsak gibi organların duvarlarında gerilime neden olan bu durum sinir uçlarının uyarılmasına yol açar. Sinir uçlarını uyarılması durumu da nefes darlığı, çarpıntı, kontrolsüz gaz çıkarma, sık geğirme isteği, düzensiz tuvalete çıkma, karın ağrısı ve patlayacakmış hissi veren şişkinliklere neden olur.

Karın Şişkinliği Neden Olur?

Sindirim Sistemi Hastalıklarından Kaynaklı Olabilir: Karın ve mide şişkinliğinin en büyük nedenlerinden biri sindirim sistemi bozukluklarıdır. Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.

Ödem Kaynaklı Olabilir: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir. Fazla tuz tüketimi, hareketsiz kalma ve yetersiz potasyum tüketimi ödeme neden olur. Bu da mide ve bağırsaklarda şişkinlik yaratabilir.

Sağlıksız Beslenme Alışkanlıklarından Kaynaklı Olabilir: Yüksek karbonhidratlı gıdaların çok tüketilmesi şişkinliğe yol açabilir. Lif oranı düşük besinler bağırsakların daha az çalışmasına neden olur bu da vücutta şişkinlik yaratabilir. Çok hızlı yemek yemek de aşırı hava yutulmasına yol açtığından bu durumda da mide ve bağırsaklarda gaz oluşabilir.

Besin Alerjilerinden Kaynaklı Olabilir: Bazı insanların mide ve bağırsak floraları bazı besinlere karşı hassasiyet gösterir ve şişkinlik yapabilir. Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.

Stres Kaynaklı Olabilir: Stresin, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Stres, yemek borusu, mide ve bağırsakların düzenli çalışmalarını engelleyebildiğinden şişkinlik olabilir.

Karın Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Midede gaz oluşumunu engellemenin en etkili yollarından biri yemeklerin yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenmesidir. Böylece yemek sırasında yutulan havanın azaltılır ve gaz oluşumu engellenir. Ayrıca yemek yerken konuşmakta hava yutmayı artırdığından dolayı şişkinliğe sebep olabilir. Bu yüzden yemek sırasında mümkün olduğunca konuşulmamalıdır.

Streste mide ağrılarının nedenlerinden biri olduğundan yoğun stres yaşayan insanlarda gastrit, ülser ve spazm problemleri görülme riski daha yüksektir. Bu yüzden yoğun stresli bir yaşamımız varsa profesyonel destek almak mide ağrılarına iyi gelebilir.

Karın Şişkinliğinin Tedavisi

Mide ve bağırsakta görülen şişkinliğin tedavisinde öncelikle nedenleri araştırılır. Bunun için genelde endeskopi ve kolonoskopi gibi tanı yöntemleri kullanılabilir. Nedenine bağlı olarak ilaç tedavisi ya da probiyotik kullanımı önerilebilir. Mide ve bağırsak şişkinliği tedavisinde genelde hastaların yaşam şeklini değiştirmeleri istenir. Düzenli beslenme programları uygulanır. Tuvalet alışkanlığı edinilmesi ve gün içerisinde en az 3 litre su içilmesi ve fiziksel aktiviteler önerilebilir.

Not: Sayfada ki içerikler sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir sorun karşısında LÜTFEN doktorunuza danışınız.

Korona Ve Grip Nasıl Ayırt Edilir?

Bademcik İltihabı (Tolsilit) Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu