Meme kanseri 30 yıl önce 12-14 kadında görülüyorken günümüzde her 8 kadından 1’i hayatı boyunca meme kanseriyle karşı karşıya kalma riskini taşıyor. Bu kanser meme dokusundaki süt kanalını oluşturan ve süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu kanser, kadınlarda görülen kanserlerin %33’ünü oluştururken tüm kanser hastalarının ise %20’sini tehdit ediyor.
Meme kanserinde erken teşhis için kendi kendine meme muayenesi önemli bir adımdır. Meme kanseri genel olarak kadınlarda görülse de erkeklerde de olabilecek bir kanser çeşididir. Bu kanseri, meme içinde küçük bir kitleyken erken müdahale edildiğinde %100’e yakın oranda başarı ile tedavi edilebilmektedir.
Reglinin bittiği ilk hafta içerisinde kendi kendine meme muayenesi yapmak en doğru zamandır. Menopoza girenler, rahim veya yumurtalık ameliyatı olan kadınların ise belli aralıklarla ayda bir kez aynı günlere denk getirecek şekilde meme muayenesini yapmaları gerekmektedir.
Kadınların düzenli aralıklarla memelerini kontrol etmeleri; meme kanserinin ilerlemeden fark edilebilmesi ve tedaviye başlangıcın ilk adımın hızlıca atılabilmesi için çok önemlidir. Kendi kendine meme muayenesi; ayna karşısında ayakta, yatarken ve duşta iken yapılabilir. Belin üstü tamamen çıkarılmış olarak, ayna karşısına geçilmelidir. Meme muayenesi 3 adımda gerçekleşebilir;
Son olarak bütün muayene çeşitlerinin sonunda her iki memenin, meme uçlarını nazikçe sıkın. Meme ucunda akıntı olup olmadığını kontrol edin. Eğer akıntı oluyorsa açık renkli mi kanlı mı olduğunu kontrol edin. Fark ettiğiniz herhangi bir şişliği, kalınlaşmayı veya akıntıyı doktorunuza mutlaka bildirin.
Not: Meme kanserinin erken evrede fark edilmesi ve teşhisi için düzenli doktor takibi çok önemlidir. Hiçbir şikayeti olmasa bile 40 yaşından sonra tüm kadınların doktora başvurarak muayene olması gerekmektedir. Ayrıca referans olması için 30’lu yaşlarda en az bir kez mamografi çektirilmelidir.