Sağlık

SMA Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sinir hücrelerinden kaynaklı bir kas kaybı hastalığı olan SMA'nın belirtileri nelerdir? SMA hastalığını nasıl teşhis edebiliriz?

SMA Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kişiden kişiye farklılık gösteren SMA hastalığının en belirgin özelliği kas güçsüzlüğüdür. Hastalığın 4 farkı türü vardır. Tip1 SMA hastalarında güçsüzlük temele yayılmışken, Tip1 ve Tip2 SMA hastalarında güçsüzlük gövdeye yakın kaslarda oluşur. Güçsüzlük nedeniyle bazı hastalarda skolyoz denen omurilik eğriliği oluşabilir. SMA hastalığının bazı belirtileri şöyledir: baş kontrolünü sağlayamamak, yaşıtlarından geride kalmak, beslenme güçlüğü çekmek, sürekli düşmek ve ayakta duramamak belirtileri arasındadır.

SMA Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

SMA hastalığı için Nöroloji bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Uzman nörolog hastanın önce şikayetlerini dinler. Sonrasında EMG yapılır ve bununla beyin ve omurilikte bulunan elektriksel aktivitenin kol ve bacaklardaki kaslar üzerindeki etkisi ölçülür. Ayrıca yapılan kan testinde ise hastalığın genetik faktörünün olup olmadığı araştırılır.

SMA Hastalığının İlacı Nedir?

2016 yılının Aralık ayında ABD Sağlık Bakanlığına bağlı FDA’dan  onay alan nusinersen, bebekler ve çocukların tedavisinde kullanılır. Nusinersen, 2017 yılının Temmuz ayında ise Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bu ilacın kullanımı hastalar üzerinde ki semptomların azaltılmasını amaçlamaktadır. İlaç FDA onayını bütün SMA tipleri için almış olsa da yetişkin hastalar üzerinde etkileri ve yan etkileri bilinmediğinden yetişkin hastalar üzerinde kullanımı uygun görülmemiştir. Nusinersen‘in sadece Tip1 SMA hastaları için kullanımı uygun görülmüştür.

NOT: Sayfadaki bilgiler bilgilendirme sadece amaçlıdır. Bir doktora baş vurmanız gerekmektedir.

SMA Hastalığı Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu