Çoğu kişi sinema tarihinin öncü yönetmenlerinden birinin Alice Guy-Blaché (1873-1968) olduğunu bilmez. Şilili bir ailenin Fransa’da büyüyen kızıydı. Sinema sanatının doğuşuna ve “bebek adımları”na çok yakından şahitlik etti ve ilk öykülü filmlerden biri olarak kabul edilen La Fée aux Choux’yu 1896’da çekti. Guy-Blaché, öykü anlatımını geliştirmesiyle sinema dilinin oluşmasına öncülük eden ilk yönetmenlerden biriydi. Peki ne oldu da yönetmen deyince ilk akla erkekler geldi?
Yönetmen Koltuğunda Kadınların Oturduğu En iyi 5 film
Sinema, kadınların yeteneklerini göstermekte zorlandıkları en gündemdeki sektör. Yönetmen dendiğinde genelde ilk akla erkekler gelse de bu algıyı yaptıkları filmlerle yıkan yönetmenliğini kadınların yaptığı filmlerde var tabii ki. Büyük işlere imza atarak sinema sektöründe kendilerini göstermeyi başaran cesur ve yetenekli kadınların filmlerinden 5 tanesini sizler için derledik.
1. Where Do We Go Now? (Peki Şimdi Nereye?) – 2011
Yönetmen: Nadin Labaki – Lübnan
IMDB: 7,5
Where Do We Go Now? (Peki Şimdi Nereye?), Nadin Labaki’nin yönettiği 2011 Lübnan filmidir. Ortadoğu’da dinsel çatışmalara ve savaşın anlamsızlığına kadınların zeki ve pratik çözümleriyle cevap veren Labaki kamerasını Lübnan’da hiçliğin ortasında küçük bir köye çeviriyor. Where Do We Go Now? (Peki Şimdi Nereye?) filminin konusu ise;
Savaş sonrası Müslüman-Hristiyan ayrımı yapmadan yaşamaya devam eden köylüler çatışma haberlerinin gelmesi üzerine birbirlerine düşman kesilmeye başlarlar. Şiddeti çıkartan erkekleri yatıştırma görevi ise kendilerine has yöntemlerle bunu başaran kadınlara düşer.
2. Sans Toit Ni Loi (Yersiz Yurtsuz) – 1985
Yönetmen: Agnes Varda – Fransa
IMBD: 7.7
Yönetmenliğini Agnès Varda’nın yaptığı, 1985 yılında çekilen bir Fransız drama filmidir. Sınırsız bir özgürlük içinde yaşamak isteyen bir kadının hikayesini konu alır. Sans Toit Ni Loi filmi, Güney Fransa boyunca dolaşıp, otostop çekerek ilerleyen ve çeşitli insanlarla tanışan bir kadının hikayesini anlatıyor. Sans Toit Ni Loi (Yersiz Yurtsuz) filminin konusu ise;
Fransa’nın güneyindeki üzüm bağlarında o dondurucu kış soğuğunda, Mona adlı bir evsizin cesedi bulunur. Mona’yı tanıyanlarla birlikte onun geçmişine yarı-belgesel bir yolculuk yaparız. Sokaklarda oradan oraya sürüklenen bir yaşamda yollarının kesiştiği bu gizemli karakteri, köhne bir evde esrar içen yaşlı bir adam ve bir kadın, ağaçların korunmasını isteyen bir çevreci ve Mona’nın üzüm bağlarında hasat zamanı beraber çalışırken aşık olduğu Tunuslu bir adamın gözünden izleriz.
3. We Need to Talk About Kevin (Kevin Hakkında Konuşmalıyız) – 2010
Yönetmen: Lynne Ramsey – Amerika
IMDB: 7,5
We Need to Talk About Kevin (Kevin Hakkında Konuşmalıyız) Lynne Ramsay’in yönetmenliğini yaptığı, Lionel Shriver’ın aynı isimli romanından uyarlanmış 2011 yılında yayınlanan psikolojik gerilim filmidir. Kevin Hakkında Konuşmalıyız filminin konusu ise;
Eva, gençlik yıllarında Kevin’a hamile kalır ve bütün kariyer planlarını, hedeflerini bir kenara koyarak çocuğunu dünyaya getirmeye karar verir. Fakat annenin oğlu için hayatından yaptığı bu fedakarlık maalesef Kevin’in çocukluk yıllarından itibaren başlayarak hayatlarını ters yönde etkilemeye başlar. Kevin 15 yaşına geldiğinde lisedeki çete gruplarıyla takılmaya başlar. Kevin hiç kimsenin hoş görmeyeceği olaylara karışır.
Oğlunun hatalarından dolayı derin sorumluluk ve suçluluk duyan Eva, nerede yanlış yaptığını sorgulamaya başlar. Bu arada Eva, Kevin’in ayrıldığı babası ile yeniden iletişime geçmek zorunda kalır…
4. Wadjda (Vecide) – 2012
Yönetmen: Hayfa el Mansur – Suudi Arabistan
IMBD: 7,5
Wadjda (Vecide), Hayfa el Mansur tarafından yazılan ve yönetilen 2012 Suudi Arabistan drama filmidir. Suudi Arabistan’nın ilk uzun metrajlı filmi olan Wadjda, dünyanın dört bir yanındaki film festivallerinde sayısız ödül kazanmıştır. Wadjda (Vecide) filminin konusu ise;
Wadjda Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad kenti yakınlarında yaşayan 10 yaşında bir kız çocuğunun hikayesini konu alır. Muhafazakar bir çevrede büyümesine rağmen eğlenceyi ve eğlenmeyi seven Vecide, kendisine sunulan sınırları hep zorlar. Arkadaşlarından Abdullah, kız olduğu için Vecide’ye aşağılayıcı sözler ve o da bu duruma çok sinirlenir. Çok beğendiği yeşil bisikleti satın alıp onu hor gören Abdullah’ı bisiklet yarışında yenmeyi kafasına koyar. Fakat annesi yaşadıkları toplumda bir kızın bisiklete binmesinin uygunsuz olacağına inanarak bisikleti almasına izin vermez. Vecide ise kendi parasını biriktirip bisiklet almaya karar verir. Bir gün okulda ödülü 1000 riyal olan Kuran yarışması düzenlenir. Vecide’nin hayaline kavuşması için bu para yeterli olacağından yarışmayı kazanmak için kendisini adar. Ama yarışmayı kazanmak için de zorlu bir mücadele vermesi gerekecektir.
5. Wendy and Lucy – 2008
Yönetmen: Kelly Reichardt – Amerika
IMDB: 7,1
Wendy ve Lucy, Kelly Reichardt tarafından yönetilen 2008 Amerikan drama filmidir. Film Amerika’nın yıpratıcı ekonomik koşullarında hayatta kalma çabası veren insanların hikayesini Wendy’nin durumu üzerinden çarpıcı bir biçimde anlatıyor. Wendy ve Lucy filminin konusu ise;
Maddi durumu iyi olmayan Wendy Carroll, para kazanabilmek için köpeği Lucy ile birlikte Alaska’daki bir balık fabrikasında çalışmak üzere yola çıkar. Ancak yolda arabası bozulan Wendy bir de üstüne köpeği Lucy’i kaybedince ne yapacağını şaşırır. Wendy’nin bulunduğu zor durum onu önemli kararlar almak zorunda bırakır.
Mutlaka İzlenmesi Gereken 8 Polisiye Diziyi İncelemek İçin Tıklayınız…
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Gençlik Dizisi İçin Tıklayınız…