Halk arasında fıtık olarak bilinen Herni, organının yerinde durmasını sağlayan kasların yada dokuların dışa doğru kaymasıdır. Bel fıtığı ve boyun fıtığı toplumda sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklardandır. Fıtık Nedir? Fıtığın belirtileri nelerdir?
Fıtık Nedir?
Fıtık, iç organların bir bölümünün çoğunlukla bağırsağın bir parçasının doğal ortamından dışa doğru çıkmasına denir. Deri altında şişlik yaratan bu hastalık hayatı olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Bel ve boyun fıtıklarında ise omurlar arasındaki disklerin kaymasıyla oluşur.
Fıtık Çeşitleri Nelerdir?
Fıtığın pek çok türü ve çeşidi vardır. En sık görülen çeşitleri bel, boyun ve karın fıtığıdır. Karın fıtığı tedavi edilmediği takdirde zamanla büyür ve tedavi şansı kalmaz. Bel ve boyun fıtığı ise fıtık bölgesinden hariç kol ve bacaklarda güçsüzlük, ağrı ve his kaybı oluşturur. Fıtık çeşitleri şöyledir;
1. Karın Fıtığı
- Kasık Fıtığı
- Bel Fıtığı
- Ameliyat Kesisi Fıtığı
2. Bel Fıtığı
3. Boyun Fıtığı
Fıtık Belirtileri Nelerdir?
Karın bölgesinde oluşan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik oluşur. Boyun fıtığı ve bel fıtığında ise uzuvlarda güçsüzlük ve his kaybı oluşur.
Fıtık Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
- Ağır yük kaldırmaktan
- Karın içinde sıvı birikimi
- Hızla kilo almak
- Gebelik
- Uzun süre ayakta durmak
- Kronik öksürük
- Ikınma
- Fiziksel olarak yapılan ağır işler
Fıtık İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Fıtığa hastalıklarına ortopedi bölümü bakar. Ortopedi bölümü uzmanı hastanın şikayetinin fıtık olup olmadığını MR çekerek tespit eder ve ona göre tedavi uygular.
Fıtık Tedavisi
Her fıtığın tedavi şekli farklıdır. Bazı durumlarda fizik tedavi, egzersiz ve ilaç tedavisi uygulanırken bazıları bu tedavilere yanıt vermeyebilir. İleri düzeyde fıtıklarda ise cerrahi operasyon uygulanır.
Not: Sayfadaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu tarz ağrılarınız varsa bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.