Kanser kelime anlamı olarak bir organ veya dokudaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla oluşan kötü urlara denir. Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon insan kansere yakalanmaktadır. Türkiye’de ise kansere her yıl 174 bin insan yakalanmaktadır. Gelin hep birlikte dünyayı etkisi altına alan kanser nedir öğrenelim. Kanser Nedir? Kanserin Belirtileri Nelerdir?
Kanser Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kanser Nedir?
Kanser DNA’da oluşan bazı hasarlardan dolayı hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalmasına denir. Bu kanser hücrelerinin bir araya gelmesiyle tümör oluşur. Doku ve organlarda meydana gelen bu tümörlerin iyi huylu ve kötü huylu denen iki türü bulunmaktadır. Kötü huylu tümörler büyüyerek normal dokulara zarar verirler ve kanser hastalıklarını böylece oluştururlar. Kanser dokularının lenf ve kan yoluyla vücudun başka bölümlerine kanser taşımalarına ise Metastaz denir.
Kanser Belirtileri Nelerdir?
Kanser her vücutta aynı belirtileri göstermeyebilir. Aşağıda vereceğimiz belirtiler her zaman kanser olduğunuz anlamına gelmeyebilir. Böyle belirtiler gördüğünüz takdirde bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Kanserin bazı belirtileri şöyledir;
- Yüksek ateş oluşması
- Güçlü ağrılar hissetmek
- Kilo kaybı oluşması
- Kronik halsizlikler
- Memede, koltuk altında veya vücudun başa bir yerinde sert ve hareketsiz kitleler
- Diş etlerinde yoğun kanamalar
- Zamansız vajinal kanamalar
- Balgamda, idrarda ve dışkıda kan bulunması
- İdrar sıklığının değişmesi ve uzun süren dışkılama problemleri yaşamak.
Kanser Nedenleri Nelerdir?
Kanserin tam olarak neden olduğu bilinmese de bilinen iki türlü etken vardır. Birincisi genetik faktörler yani ailede kansere yatkınlık olması. İkincisi ise çevresel faktörler. Bunlarda sigara, alkol kullanımı güneş ışığına fazla maruz kalmak, kimyasal bazı kanserojenlere maruz kalmak, radyasyona veya röntgen ışınlarına maruz kalmaktır.
Sık Görülen Kanser Türleri
- Akciğer kanseri
- Beyin tümörleri
- Ağız kanseri
- Meme kanseri
- Bağırsak (kolon) kanseri
- Özofagus kanseri
- Cilt kanseri
- Yumurtalık kanseri
- Rahim ve rahim ağzı kanserleri
- Prostat kanseri
- Testis kanseri
- Mide kanseri
- Karaciğer kanseri
- Böbrek kanseri
- Karaciğer kanseri
- Pankreas kanseri
- Mesane kanseri
- Gırtlak kanseri
- Nazofarenks kanseri
Kanser Tedavisi Nasıl Olur?
Kanser tanısı koymak için kan testleri ve görüntüleme yöntemlerinin (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ardından biyopsi yapılarak alınan parçanın incelenmesiyle tanı konabilir. Kanser tedavisi için çeşitli ilaçlarla kemoterapi, radyoterapi, cerrahi operasyonlar ve alternatif tıp yöntemleri kullanılır.
Önemli: Sayfadaki yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza baş vurmanız gerekmektedir.