Ketogenic ve fasting terimlerinin birleşimi olan Ketofasting, düşük karbonhidratlı beslenme sistemidir. Yeni beslenme trendleri arasında yer alan ketojenik beslenme bedeninizi yani hücreleri onarmaya yardımcıdır.
Ketofasting: Ketojenik Beslenme Nedir?
Ketojenik diyet düşük karbonhidrat ve yüksek yağ tüketimi ile yapılan, vücutta kan keton düzeyinin belirli bir yoğunluğun üzerinde tutulduğu bir beslenme tarzı.
Dr. Can Çiftçi Anlatıyor
Dr. Can Çiftçi’nin Ketojonik Diyet ile ilgili verdiği bilgilere göre;
Ketojenik diyet bilimsel temellere dayanan karışık ve bir o kadar faydalı bir diyet tipi. Birçok hastalığın (en önemlileri epilepsi ve kanser) tedavisindeki yeri konuşulmak ile beraber kilo verdirme konusunda edindiği başarılar onu beslenme şekilleri arasında önemli bir yere yerleştiriyor.
Hem bu önemli yeri ayrıntılı bir şekilde incelemek hem de ketojenik diyet hakkında Türkçe bir rehber oluşturmak amacıyla Dr. Can Çiftçi’nin yayınladığı yazıyı gelin hep birlikte inceleyelim…
Ketojenik Diyet Nedir?
Vücudunuz genel olarak enerji üretmek için ilk olarak glikoz moleküllerini kullanır. Ancak ketojenik beslenme tarzında glikoz moleküllerini kullanmak yerine keton cisimleri kullanılır.
Ketojenik diyet birçok farklı hastalıklarda tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Ketojenik beslenme tarzında birçok olumlu hücresel, hormonal ve fiziksel değişiklik olur. Dolayısıyla sanılanın aksine ketojenik diyet sadece yağların yakılmasını sağlayan bir beslenme tarzı değil.
Ketojenik Diyetin Faydaları
- Daha iyi mental kapasite ve odaklanma gücü
- Kalp damar sağlığında iyileşme, LDL düşüşü ve HDL artışı
- Kas kütlesini koruyarak yağ oranının azaltılması
Ketojenik Diyette Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Ketojenik diyette dikkat etmeniz gerekenler;
- Protein alımı
- Ketojenik diyet hastalığı (gribi)
- Sağlıklı yağları tercih etmek