Beyin gelişimi anne karnında başlar. Bu nedenle anne adaylarının özellikle folik asit içeriği yüksek olacak şekilde düzenli beslenmesi önemlidir. Alzheimer ve bunama riskine karşı yetişkinlerde de dikkat edilmesi gereken folik asit desteği için fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdaların tüketilmesi gerekmektedir.
Sağlıklı Bir Beyin için Tüketilmesi Gereken Besinler
- Hindistan cevizi yağı
- Zeytinyağı
- Yaban mersini
- çilek
- Kabak çekirdeği
- Susam
- Kereviz – Kereviz sapı ve suyu
- Yağlı balık çeşitleri
- Brokoli
- Zerdeçal
- Bitter çikolata
- Fındık, ceviz
- Yapraklı yeşillikler
Muz ve Kuru Baklagiller:
B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, balık, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır. Aynı zamanda B vitamini yeni hücreler üretilmesine ve var olan hücrelerin yapısının korunmasına yardımcı olmaktadır.
Balık:
Beyin fonksiyonlarının daha düzgün çalışması ve hafızayı güçlendirerek daha hızlı düşünebilmek için Omega-3 bakımından zengin balıklar belirli aralıklarla mutlaka tüketilmelidir.
Kaju ve Kabak Çekirdeği:
Beyinde yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan gerilemeyi yavaşlatmak için E vitamini bakımından zengin ceviz, fındık, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam ve keten tohumu tüketilmelidir.
Yaban Mersini ve Çilek:
Dopamin salgılanmasını sağlayan üzüm, problem çözme yeteneğini artırırken, yüksek oranda antioksidan içeren çilek, yaban mersini gibi meyveler ile domates, havuç gibi sebzeler belleği geliştirerek beyni korumaktadır.