2013 yılında geliştirilen Telegram güvenlik ve hıza odaklanan bulut tabanlı bir mesajlaşma platformudur. Rus programcı Pavel Durov tarafından yapılan Telegram çoklu platform desteği sunan mesajlaşma servisidir. Telegram Nedir? Nasıl indirilir? Telegramın whatsapp’tan farkı nedir? Gelin hep birlikte öğrenelim…
Telegram güvenlik ve hıza odaklanan bulut tabanlı bir mesajlaşma platformudur. Telegram Rus programcı Pavel Durov tarafından hazırlanıp 2013 yılında yayın hayatına başlamıştır. Telegram istemcileri mobil olarak Android, iOS, Windows Phone ve Ubuntu Touch hem de masaüstü sistemleri olarak Windows, OS X, Linux için mevcuttur. 2GB’a kadar dosya paylaşımı yapılabilen telegram da metin mesajı, video, fotoğraf ve ses kaydı paylaşımları yapılabilir. Telegram 2021 yılının Ocak ayında 500 milyon kullanıcıya ulaşmıştır. Telegramda gizli mesaj özelliği bulunur ve bu uçtan uca şifreleme özelliği ile korunmuş bir mesajlaşma platformudur.
Telegram 4 Kasım 2014 yılında 300.000$ ödüllü bir yarışma ile kurucularının aralarında konuştuğu mesajlara erişebilen kişiye bu para ödülünü verecekti. Fakat bir sene sonra mesajlara erişilemediği için büyük ödülü kimse kazanmadı.
Telegramın özel gizli sohbetlerinde sunucularda bile iz bırakmayan uçtan uca şifreleme işlemi kullanılır. Telegram’da iki kat güvenli şifreleme yapılıyor. Bulut sohbetlerinde kullanılan Sunucu – istemci şifrelemesi ve gizli sohbetler için kullanılan ek bir istemci – istemci şifrelemesi mevcuttur. Metin, medya ve dosyalar türü ne olursa olsun aynı şekilde şifrelenir. Telegram şifrelemeleri 256 bit simetrik AES şifreleme, 2048 bit RSA şifreleme ve Diffie-Hellman güvenli anahtar değişimine dayanır.
Telegram, Android cihazlar için “Google Play”, iOS cihazlar için ise “App Store” üzerinden ücretsiz bir şekilde indirilebilir. Telegram uygulamasına sadece bir cep telefonu numarası ile giriş sağlanabilir.
Whatsapp’ın aksine Telegram kesintisiz erişime sahip bulut tabanlı bir mesajlaşma uygulamasıdır. Bir kaç farklı cihazdan aynı anda erişilebilme özelliği vardır. Telegram çoklu veri merkezi altyapısı ve şifrelemeden dolayı daha güvenli ve hızlıdır.