Yaşam

“Yalnızlık” Yaratıcılığı Geliştiriyor

Yalnızlık bazı insanlar için huzur vericiyken bazılarının korkulu rüyası olabiliyor.

Yalnızlık bazı insanlar için huzur vericiyken bazılarının korkulu rüyası olabiliyor. Yalnızlığa itilmek veya ruh sağlığı açısından yalnız hissetmek kötü bir şeydir fakat insanın kendi iradesi ile yalnızlığı tercih etmesinde hiçbir sıkıntı yoktur. Hatta olumlu yönleri oldukça fazladır.

Yalnızlık Nedir?

Yalnızlık sözlük anlamına göre “kimsesizlik”  veya “yalnız olma durumu” şeklinde tanımlanır. Yalnız sözlüklerin tanımı ile ruh sağlığı açısından yalnızlık tanımı aynı değildir. Ruh sağlığı açısından yalnızlık insanın en temel psikolojik ihtiyacı olan bağlanma, aidiyet ve yakınlık gibi hisleri kimseye karşı hissedememesi durumudur.

“Yalnızlık” Yaratıcılığı Geliştiriyor

Çoğu insan iş hayatından, yaşadığı şehirden hatta ailesinin içindeki karmaşıklıktan kaçmak için yalnızlığa ihtiyaç duyar. Uzun süreli yalnızlığın olumsuz yönleri çok olsa da, insanı geliştiren olumlu yönlerinin de olduğunu bilinmektedir. İnsanın kendi iradesiyle yalnız kalmayı tercih etmesi yaşamını olumlu etkileyen bir durumdur.

Montreal’deki McGill Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı tarafından yapılan araştırmada yalnızlığın beynin hayal gücüyle ilgili olan bölümünü etkilediği saptanıyor. Yapılan araştırmada kişilerin geleceği planlamak ve hayal kurmakla bağlantılı bölümlerdeki aktivitelerde artış olduğu gözlemlendi.

İnsan yalnız kalma durumunu geliştirerek kendi içinde başka bir insan olduğunu keşfedebilir. Normal hayatta başa çıkamadığı durumlarla yalnız başına kaldığında baş çıkar duruma gelir. Çünkü sorunlarla başa çıkılacak çözümleri ancak kendisiyle baş başa kaldığında üretebilir. İnsanın kendisini geliştirdiği, yeni fikirler ürettiği ve sevdiği işlerle meşgul olduğu bu yalnızlık durumunu yaşayan insanların sayısı çok fazla değildir.

Yalnızlığınızdaki bu olumlu yönleri keşfetmek ve yalnızlığı bir fırsat haline çevirmek istiyorsanız; kendi içinize dönün, yürüyüşe çıkın, iş ve ev hayatınızdaki sorunlardan uzaklaşın ve kafanıza takmayın, yeni müzikler keşfedin, telefonla daha az uğraşıp kitaplara yönelin. İçinizdeki hayal kurmak ve yeni bir şeyler üretmeyi isteyen o sesi susturmayın.

Sizden sonra gelecek nesillere yani çocuklarınıza yalnızlığı kötü bir şey olarak öğretmeyin. Aksine ruh durumu olumlu yönde etkileyecek başarısını artıracak özellikleri olduğunu öğretin.

 

Sosyal Fobi Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu