Kseroderma Pigmentozum, nadir görülen bir hastalıktır. Cilt yanıklarına, cilt kanserine neden olan güneş ışınlarından gelen UV karşı aşırı duyarlılık olarak tanımlanır. Kseroderma pigmentozum’um görülme sıklığı 100.000’de 1’dir. Kseroderma Pigmentozum Nedir?
Kseroderma Pigmentozum Nedir?
Kseroderma Pigmentozum, ilk olarak 1874 yılında dermatolog Moriz Kaposi tarafından tanımlanmış bir hastalıktır. Dünya genelinde bütün ırklarda görülebilen nadir bir hastalıktır. Kseroderma pigmentozumda UV’den dolayı hasara uğramış DNA’nın onarılmaması hücre fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. Bundan dolayı mutasyonlar, hücre dejenerasyonu ve deri kanserleri ortaya çıkar.
Kseroderma Pigmentozum doğuştan gelen genetik bir hastalıktır. Hastalığa sahip yeni doğan bebeklerde ilk başta aşırı güneş yanması olarak belirti verir. 10 yaşına gelinceye kadar birçok hastalığa ve sonucunda kanser türlerine yakalanma riski çok yüksektir.
Kseroderma Pigmentozumun Belirtileri
- Güneşe aşırı duyarlılık
- Güneşe duyarlılığı olmayanlarda güneşe maruz kalan bölgede ise anormal şekilde çil benzeri lekeler oluşması
- Ciltte pigmenter değişim görülmesi
- Erken yaşlanma
- Neoplazi (tümör)
- Anormal DNA onarımı
- Nörolojik anormallikler
Kseroderma Pigmentozumun Tedavisi
Kseroderma Pigmentozum hastalığın belli bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalık için UV ışınlarından korunmak çok önemlidir. Kseroderma Pigmentozum hastalığından korunmak için katmanlı giysiler giymek, cilt kanserinden korumaya yardım edecek kremler sürmek ve gözleri korumak için güneş gözlüğü takmak oldukça önemlidir. Hastaların bulunduğu ortamdaki cama UV ışınlarına dayanıklı film takmak önemli korunma yöntemlerindendir. Güneşten korunmayı dengelemek için ise hastalar D Vitamini kullanmaktadırlar. Güneş ışığından korunduğu zaman ciltte bulguların oluşmadığı saptanmıştır. Kseroderma Pigmentozum hastaları dışarı çıkma aktivitelerini güneş battıktan sonra yani gece yapmalıdırlar.
Önemli: Sayfadaki yazılar sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu tür bir sorun farkettiğinizde uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.