Çatalhöyük, zamanında 10 bin kişinin yaşadığı, düzenli yaşam ve tarım toplumuna geçişin izlerini barındıran en eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul ediliyor. Çatalhöyük Neolitik Kenti daha uzun olan Doğu Höyük’ü ve Batı Höyük’ü olarak iki höyükten oluşmaktadır.
UNESCO Dünya Mirası “Çatalhöyük Neolitik Kenti”
Çatalhöyük, Konya’nın Çumra ilçesinde 1958 yılında keşfedilmiştir. En eski yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Çatalhöyük Neolitik Kentte ilk buluntular MÖ 7400 yıllarına dayanmaktadır.
9400 yıllık bir geçmişe sahip olan Çatalhöyük’te bir ailenin evindeki yaşam süresi bittiğinde üzerine bir yenisinin yapılmasıyla devam eden yerleşim 21 metre yüksekliğe sahip höyük oluşturmuştur. Çatalhöyük’te 18 tane yapı katı ortaya çıkarılmıştır. Evlerin yapısı ise şöyledir; evler tek katlı olup kamış üzerine sıkıştırılmış kil topraktan tavan örtüsü yapılmıştır. Evlere damdan açılan bir delikten merdivenle giriş yapılmaktadır. İçeride dikdörtgen şeklinde ocaklar bulunmaktadır. İçerisi boyanmış olan bu evlerde duvarlara insan, hayvan figürleri ve kent planı çizimleri yapılmıştır.
Çatalhöyük’te insanların, avcılığın ve toplayıcılığın yanı sıra çiftçilikle de uğraştığı kalıntılar bulunmuştur. Ayrıca Höyükte ana tanrıça motifleri olan bir obje bulunmuştur.
Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi‘ne girmiştir.
Çatalhöyük Neolitik Kenti Nerededir?
Konya’nın 52 kilometre güneydoğusunda, Hasandağı’nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında, Çumra İlçesi’nin 11 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Konya Ovası’na hakim arazide bulunmaktadır.