Charlie Chaplin; kendi yarattığı Şarlo karakteri ile özdeşleşmiş olan komedyen bir İngiliz sinema yönetmeni, oyuncu, yazar, film müziği bestecisi, kurgucu ve aynı zamanda büyük bir komedyendir. Tam adı Sir Charles Spencer Chaplin olan ünlü komedyeni birlikte tanıyalım.
Charlie Chaplin kimdir?
Charlie Chaplin, 16 Nisan 1889 yılında İngiltere, Londra’da dünyaya gelmiştir. Babası da kendisi gibi oyuncu olan Charlie Chaplin’in annesi de şarkıcıydı. Aynı zamanda her ikisi de oyunculuk yapmaktaydılar. Erken yaşta ölen babasının ardından, annesi de hastalanan Charlie ve Sydney kardeşler kendi ayakları üzerinde durmaya daha 10 yaşlarında iken başladılar.
Anne babasının yolundan giden bu genç yetenekler, sahnelere çıkmaya başladılar. Yaklaşık on iki yaşındayken Chaplin, gayri resmi bir sahne şovunda rol almak için ilk şansını elde etti. Ardından daha o yaşlarda yeteneği fark edilen Charlie Chaplin, ilk profesyonel sahne çıkışını “The Eight Lancashire Lads” adlı genç bir grubun üyesi olarak yaptı. Step sanatçısı olarak çıktığı sahnede çok beğenilen Chaplin, kısa sürede büyük popülerlik kazandı.
Daha sonra “Sherlock Holmes” un farklı yapımlarında yer aldı. Burada önce HA Saintsbury ve ardından William Gillette’i desteklemek için sayfa çocuğu “Billy” olarak göründü. Charlie Chaplin, böylece vodvil’de komedyen olarak bir kariyere başlamış oldu. Ardından 1910 yılında Fred Karno Repertuvar Şirketi tarafından öne çıkan oyuncu olarak ABD’ye götürüldü.
Amerika’da “İngiliz Müzik Salonunda Bir Gece” adlı eskizdeki karakteriyle büyük beğeni alan Charlie Chaplin, kısa sürede orada da ün kazandı. Ardından 1912 yılında ikinci ABD ziyaretlerinde Charlie Chaplin’i elden kaçırmadan hemen sinema filmi teklifi yapıldı ve sözleşme imzalandı. 1913 yılında kameraların karşısına çıkmayı kabul eden Chaplin, böylece sinema dünyasına giriş yapmış oldu.
Zamanın En Büyük Prodüksiyonu
Charlie Chaplin’in sinema dünyasına girişi Mack Sennett ve Keystone Film Company’ye katıldığı ay gerçekleşti. Buradan aldığı aylık maaş ise 150 dolar olan Chaplin’in başarılarını gören yapımcılar sıraya dizilmeye başladı. İlk sözleşmesinin bitmesinden hemen sonra 1945 yılında Essanay Şirketi’ne geçti. Charlie Chaplin’in kardeşi Sydney ise daha sonra İngiltere’den gelmiş ve baş komedyenleri Keystone ile kardeşinin yanında yerini almıştı.
Her yıl daha da çok ün kazanan Charlie Chaplin, ertesi yıl 12 makaralı komedi yapmak için Mutual Film Corporation ile daha büyük bir meblağ ile anlaşma imzaladı. Bu şirket ile gerçekleştirdiği yapımlar ise şunlardır; “The Floorwalker”, “The Itfaiyeci”, “The Vagabond”, “One AM” (açılış sahnesinde bir taksi şoförünün girişi hariç, iki makaranın tamamı için Charlie Chaplin’in tek karakter olduğu bir yapımdır.), “The Count”, “The Pawnshop”, “Perde Arkası”, “The Rink”, “Easy Street” (o zamana kadarki en büyük prodüksiyonu olarak ilan edildi), “The Cure”, “The Immigrant” ve ” Maceracı”.
İlk Özgür Filmi
Bu şirket ile olan anlaşması da 1917 yılında sona erdi. Bundan sonra yoluna özgürce devam etmek isteyen usta oyuncu bağımsız bir yapımcı olmaya karar verdi. Bu zamana kadar ki kazandığı para ile kendi stüdyolarını inşa etti. (Bu stüdyolar, Hollywood’un La Brea Caddesi’ndeki yerleşim bölümünün kalbinde yer almaktadır.) Her geçen gün ustalaşan Charlie Chaplin, 1918 senesinde First National Exhibitors ‘Circuit ile bir anlaşma imzaladı. Resimlerinden yararlanmak için anlaştığı bu şirketten sonra Charlie Chaplin, kendisinin ilk filmi olan “Bir Köpeğin Hayatı”nı çekti. Hemen ardından savaş konularına dikkat çekmek isteyen Chaplin, ilk filminden sonra ABD hükümetinin Özgürlük Kredisi kampanyasını yaygınlaştırmak için “Tahvil” filmini çekti.
Daha sonra savaş konusuyla ilgili bir komedi filmi çekti. 1918 yılında yayınlanan “Omuz Kolları” filmi büyük bir mucize ile Chaplin’in popülerliğine muazzam bir etki yaptı. Hemen ardında 1919 yılında “Sunnyside” ve “A Day’s Pleasure” ile “Shoulder Arms” filmlerini piyasaya sürdü. 1919 yılının Nisan ayında ise Chaplin, United Artists Corporation’ı kurmak için Mary Pickford, Douglas Fairbanks ve DW Griffith’e katıldı.
Charlie Chaplin, 1921 yılında The Kid filmi ile çocuk oyuncu Jackie Coogan’ı dünyaya tanıttı. Aynı yıl ikili bir karakteri canlandırdığı “The Idle Class”ı yayınladı. Ardından uzun bir tatile ihtiyacı olduğunu düşünen Chaplin 1921 yılında kısa bir Avrupa turuna çıktı. Tatilin ardından Hollywood’a dönen Chaplin, her biri uzun metrajlı sekiz film yaptı. Bunlar sırayla;
Parisli Bir Kadın (1923)
Kariyeri için büyük bir adım olan romantik drama türündeki bu filmi Charlie Chaplin, kendisi yönetmiştir.
Altına Hücum (1925)
Hemen ardından Altına hücum filmini çeken Chaplin, aynı zamanda aşk hayatı da hızlı bir şekilde ilerlemeye başladı. Filmlerinde oynattığı Lita Gray ile ilişki yaşamaya başlayan Chaplin, sevgilisinin hamile olduğunu öğrenmiştir. Chaplin, Charles Jr ve Sydney Chaplin adında iki oğul oldu.
Sirk (1928)
Charlie Chaplin’e ilk akademik ödül kazandıran filmdir. Bütün bunlar gerçekleşirken bir yandan da evlilik hayatında zorlana Chaplin, boşanma kararı aldı. Adını kötülemek ve kariyerini mahvetmek isteyen avukatlar bir anda karşısında durdular. Tüm bunlara rağmen yılmayan Chaplin, sadece filmde değil, müzikte de yetenekli olduğunu ispatlamak için müzik besteleri yapmaya başladı.
Şehir Işıkları (1931)
Charlie Chaplin’in, en uzun ve zor süren işlerindendir. Bu film için 2 yılı 8 ay uğraşan Chaplin, filminde ilk defa müzik kullanmıştır, üstelik hepsi kendi besteledikleriydi. Tüm seyirciyi şaşkına çeviren bu film büyük ilgi gördü. O zamana kadar ki en büyük prömiyerler gerçekleşti. Los Angeles’ta Chaplin’in konuğu Albert Einstein, Londra’da ise Bernard Shaw oldu.
Modern Zamanlar (1936)
Yeni çağın sosyal ve ekonomik sorunlarıyla ilgilenen Chaplin, 1931’de bir gazete muhabirine şunları söyledi: “İşsizlik hayati bir sorundur. Makineler insanlığa fayda sağlamalıdır. Trajediyi heceleyip işin dışına atmamalı“. Charlie Chaplin, gerçekleştirdiği komedyalarında bu problemleri işlemek istedi. Filmde “Fabrika İşçisi” olarak rol almıştır ve zamanın problemlerine değinmiştir. Charlie Chaplin, daha sonra birçok film çekmiştir. Bu filmler ise sırasıyla şöyledir;
- Büyük Diktatör (1940)
- Mösyö Verdoux (1947)
- Limelight (1952)
- New York’ta Bir Kral (1957)
- Hong Kong’dan Bir Kontes
Charlie Chaplin’in Vefatı
Charlie Chaplin, başarı dolu hayatında birçok sanat dalında yer almıştır. Filmleri dışında, yazı, müzik ,sporla uğraşmıştır. Aynı zamanda “Yurt Dışı Yolculuğum”, “Bir Komedyen Dünyayı Görüyor”, “Otobiyografim” ve “Resimlerle Hayatım” adlı dört kitabın aynı zamanda tüm senaryolarının da yazarıdır. Başarılı bir müzisyen olan Chaplin, kendi çabaları ile birçok enstrüman çalmayı da öğrenmiştir. Bestelediği ve kendisinin yazdığı bazı şarkılar da şunlardır; “Şarkı Söyle”; “Bombay’da Seninle Sevgili”; ve “Her Zaman Unutamayacağın Bir Kişi Var”, “Gülümseme”, “Sonsuza Kadar”, “Sen Benim Şarkım” ve tüm filmlerinin müzikleri. Charlie Chaplin, sinema dünyasında tüm filmlerini kendisi finanse eden ve üreten ender komedyenlerdendir. Yani filmlerinin yazarı, aktörü, yönetmeni ve film müziği bestecisiydi.
Charlie Chaplin, 1977 yılında Noel günü İsviçre’de uykusundayken vefat etmiştir. Chaplin ardında, Oona O’Neill ile olan son evliliğinden sekiz çocuğu ve Lita Gray ile olan kısa evliliğinden bir oğlu bırakmıştır.