Sağlık

Diyette Kilo Vermenin Durduğu Dönemler

Diyetisyen Elif Kübra Bostancı Kivi Tadında kullanıcılarının sosyal medyadan gönderdikleri soruları cevaplandırdı.

Diyetisyen Elif Kübra Bostancı Kivi Tadında kullanıcılarının sosyal medyadan gönderdikleri soruları cevaplandırdı. Elif Kübra’nın “Diyette Kilo Vermenin Durduğu Dönemler” sorusuna verdiği cevabı sizler için derledik.

Diyette Kilo Vermenin Durduğu Dönemler

Kilo vere süreçlerine başladığımız zaman, ilk haftalarda maksimum kilo kayıpları yaşarız. Süreç ilerledikçe kilo kayıplarımız azamaya başlar. Belirli bir süre kilo kaybı sağladıktan sonra özellikle eski kilolarınıza yaklaştıkça vücutta bir direnç oluşur. Biz bu dirence ‘plato evresi’ diyoruz. Bu direncin temelini bilirsek eğer, çözmek daha kolay olacaktır. Kilo verme süreçlerinde motivasyon düşüşlerine neden olabilen plato evresini aşma için sizlere bazı önerilerde bulunacağım.

Öncelikle egzersizden bahsetmek istiyorum

Egzersizinizin süresini, sıklığını, şiddetini ve yoğunluğunu artırdığınız zaman bu direnci kırmanızda büyük etkileri olacaktır.

Besin tüketimi kaydı tutmanızı isterim

Besin tüketimi kaydı tutuyor olmak, gün içerisinde yediğiniz tüm besinlerin sabahtan akşama kadar miktarlarını yazmak demektir. Burada aslında diyete başladığımız dönemde bir yemek kaşığı pirinç, bir köfte bile fazla yemiyorken, acaba ilerleyen dönemlerde tüketim sıklığımız ve tüketim miktarlarımız artmış olabilir mi? bunu sorgulamak istiyoruz. Gerçekten duraksama döneminde misiniz yoksa diyet sürecine uyumunuz mu azaldı bunun farkındalığını yaratmak gerekir.

Yeterli sıvı tükettiğinizden emin olmanızı isterim

Mutlaka değişiklik yapmanız gerekir. Aslında duraksama evresine girmemizin temek nedeni vücudumuzun aynı rutine alışması demektir. Rutinlerin dışına çıkmak gerekir. Örneğin; her sabah 10.00’da yumurtalı ve peynirli bir kahvaltı yapıyorsanız duraksama dönemine girdiğinizde öğün saatinizi 9 veya 11’e alabilirsiniz. Ve besin içeriğinizi değiştirmeniz gerekir. Örneğin yulaflı bir kahvaltı yapabilirsiniz. Veya bir meyve ve yoğurtla geçirip 1 saat sonrasında daha hacimli, yumurta, peynir içeren bir kahvaltı tercih edebilirsiniz.

Yetersiz protein tüketiyor olmakta, diyette duraksama dönemine neden olabilir. BU yüzden mutlaka kilogram başına 0.8 gram olacak şekilde protein tüketmenizi öneririm. Bu minimum miktardır, egzersiz süreniz arttıkça, yaptığınız egzersizin türü değiştikçe kişiye özgü olarak bu protein miktarının ayarlanması gerekir.

Kafein ve tu tüketimini gözden geçirmenizi öneririm. Fazla kafein ya da alkol tüketiyor olmak, fazla tuzlu besinler tüketiyor olmak vücudunuzda ödem problemine neden olarak tartıda düşüşleri engelleyebilmektedir. Son olarak da tartıda ki rakama odaklanmamanızı ve sürekli tartılmamanızı öneririm. Çünkü sürekli tartıldığınız zaman acaba kilo verebilecek miyim, bu direnci kırabilecek miyim? gibi düşünceler vücudunuzda stres yaratır. Stres seviyenizin artması, kortizol seviyenizin artmasına sebep olur. Bu da maalesef ki karın bölgesindeki yağlanmanın artmasına neden olan bir hormondur. Bu yüzden tartıyı bir kenara bırakıp, vücudumuzdaki değişikliklere odaklanmamız gerekir.