Dünyadaki En Gizemli 10 Resim Tablosu. En gizemli tablolardan olan ve sırlarının çoğu hala çözülemeyen 10 tabloyu sizler için derledik.
Tablolara Konu Olmuş Kadınları Görmek İçin Tıklayınız.
Dünyadaki En Gizemli 10 Resim Tablosu
1. Mona Lisa / Leonardo Da Vinci (1507)
Gizemli gülüşüyle popüler sanat tartışmalarına sebep olan, dünyanın en çok ziyaretçi alan Mona Lisa tablosu. Leonardo da Vinci’nin 1504 yılında başlayıp 1507 yılında tamamladığı, gizemini hala koruyan sanat eseridir. Mona Lisa tablosu Paris’te Louvre Müzesi’nde sergilenmektedir.
2. Son Akşam Yemeği “Last Supper” / Leonardo Da Vinci (1498)
Leonardo Da Vinci’nin Mona Lisa tablosundan sonra en önemli eseri olarak kabul edilen Son Akşam Yemeği “Last Supper” tablosudur. İsa’nın, Romalı askerler tarafından tutuklanmasından bir gün öncedir. İsa’nın havarileriyle yediği son akşam yemeğini konu almaktadır.
3. Yıldızlı Geceler “Starry Night” / Vincent Van Gogh (1889)
Hayatının bir dönemini akıl hastanesinde geçiren ünlü ressam Vincent Van Gogh’un odasının penceresinden gördüğü manzaralardan ilham alarak yaptığı eseridir. Van Gogh’un en önemli eserlerinden olan Yıldızlı Geceler “Starry Night” günümüzde New York’taki Museum of Modern Art’ta sergilenmektedir.
4. Çığlık “Scream” / Edvard Munch (1893)
Edvard Munch, 1893’te başlayıp 1910 yılında tamamladığı Çığlık dörtlemesini şu sözlerle anlatmaktadır: ‘’Arkadaşlarımla yürürken gün batımına denk geldiğimizde, gökyüzünün kırmızıya dönüşü karşısında duraksadım ve tırabzanlara yaslandım. Tam da o anda aslında doğanın çığlığını hissetim.’’ Ünlü ressamın Çığlık tablosunun 1893’te yaptığı yağlı boya ilk versiyonunu Oslo’daki Ulusal Galeri’de; aynı tarihteki pastel versiyonunu ise Munch Müzesi’nde sergilenmektedir.
5. Guernica / Pablo Picasso (1937)
Dünyanın en ünlü savaş karşıtı tablosu olan Guernica, İspanyol sanatçı Pablo Picasso’nun en ünlü eserlerinden biridir. O dönem Paris’te yaşayan Pablo Picasso, 1937 yılında ülkesinde gerçekleşen ‘’Guernica Bombardımanı’’nından çok etkilenmiştir ve 2 ay kadar kısa sürede tabloyu bitirmiştir. Dünyada büyük yankı uyandıran Guernica eseri, Madrid’de Museo Reina Sofía’da sergilenmektedir.
6. Öpücük “The Kiss” / Gustav Klimt (1908)
Günümüzün en çarpıcı eserlerinden biri olan Öpücük “The Kiss” tablosu, Avusturyalı ressam Gustav Klimt’ aittir. Ressam 1908 yılında tamamladığı eserinde uçurumun kenarında birbirine sarılmış bir kadın ve adam resmetmektedir. Kadın ve erkeğin ‘uyumlu zıtlık’ tasvirini yapan bu Öpücük “The Kiss” tablosu, Avusturya Viyana’daki Belvedere Galerisi’nde sergilenmektedir.
7. İnci Küpeli Kız “Girl With a Pearl Earring” / Johannes Vermeer (1665)
Önce bir romana sonra ise bir filme ilham kaynağı olan İnci Küpeli Kız “Girl With a Pearl Earring” tablosu, sanatçı Johannes Vermeer aittir. Johannes Vermeer, 1665 yılında resmettiği tablo hakkında da birçok hikaye bulunmaktadır. Tablodaki kız, kimilerine göre Johannes Vermeer’ın öz kızı, kimilerine göre bir yakını, kimilerine göre ise evindeki hizmetçisidir. Tablo, Hollanda Amsterdam’da Mauritshuis Müzesinde sergilenmektedir.
8. Venüs’ün Doğuşu ‘’The Birth of Venus’’ / Sandro Botticelli (1486)
Rönesans döneminin en önemli eserlerinden biri olan Venüs’ün Doğuşu ‘’The Birth of Venus’’ tablosu; İtalyan sanatçı Sandro Botticelli’e aittir. Ünlü ressam Latin mitolojisinde Aşk Tanrıçası olarak bilinen Venüs’ün doğduğu anı resmettiği tablosunu 1486 yılında tamamlamıştır. Tablo Floransa’daki Uffizi Galerisi’nde sergilenmektedir.
9. Nedimeler ‘’Las Meninas’’ / Diego Velázquez (1656)
İspanyol sanatçı Diego Velázquez’in İspanya kraliyet ailesini stüdyosunda resmettiği eserini 1656’da tamamlamıştır. Nedimeler ‘’Las Meninas’’ tablosu; geometrik biçimler, ışık ayarı ve figürlerin yerleşimiyle İspanyol Resim Sanatı’nın en çok ilham alınan tablosudur. Tablo İspanya’da Prado Müzesi’nde sergilenmektedir.
10. Adem’in Yaratılışı ‘’Creation of Adam’’ Michelangelo (1512)
Adem’in Yaratılışı tablosu İtalyan sanatçı Michelangelo Buonarroti’nin 1512 yılında tamamladığı önemli bir eserdir. Eserde yaratıcının Adem’e hayat verişini betimlediğini düşünülen tablo hakkında ki diğer bir görüş ise; reform ve Rönesans’tan sonra insanın tanrıya yabancılaşmasıdır. Adem’in Yaratılışı ‘’Creation of Adam’’ tablosu Vatikan’da Sistina Şapeli’nin tavanında sergilenmektedir.