Yaşam

KADIN’a Şiddette Erken Teşhis

Psikolog Sena Çetiner, bu haftaki yazısında kadına yönelik şiddette erken teşhisin öneminden bahsediyor.

KADIN’a Şiddette Erken Teşhis

Yüzyıllardır karşısında durup son vermek için mücadeleler verdiğimiz kadına şiddetin pek farklı biçimde karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu şiddetin ortaya çıkmasında sadece psikolojik değil, sosyolojik, fizyolojik birçok etken söz konusudur. Psikolojik nedenlerine baktığımızda ‘’Psikolojinin Babası’’ tabiriyle bildiğimiz Sigmund Freud’un ‘’thanatos’’adını verdiği, ölüm veya saldırganlık içgüdüsü psikolojik anlamda ilk akla gelen durumdur. Bu dürtüyü erkeklerin bir kısmı dengeleyip kontrol etmekte zorlanabilir.

Bunun bizim kültürümüzde temeline baktığımızda ise aile, toplum ve toplumsal cinsiyet rollerinin etkili olduğunu görüyoruz. Ailenin yetiştirme tarzı, toplumun erkek çocuğuna yüklediği değerler, toplumun örf adet ve gelenekleri burada devreye girmektedir. “Kadının sırtından sopayı, karnından sıpayı (bebeği) eksik etme.” “Kızını dövmeyen dizini döver.” Gibi atasözlerimizde bile erkeklerin kadına karşı şiddeti öğütlediğini görüyoruz. Örnekleri arttıracak olursak, ailesinde şiddet içerikli davranışlar, gören bir çocuğun ilerleyen yaşamında şiddete yöneliminin olması çok doğaldır. Mesela daha önce hiç küfür duymamış bir çocuğun küfretmesi mümkün değildir. Yani şiddeti öğrenen bireyde bunun dışavurumu öfke veya saldırganlık olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlk Eğitim Evde Başlar

Şiddet öğrenilen bir davranıştır. Çocuk ise sosyal öğrenme kuramından da bildiğimiz üzere ne görürse onu yapmaktadır. Bu sebeple de anne ve babanın sosyal rol model olması gerekmektedir. Örneğin evde sürekli birbiriyle ağır konuşan, tartışan, kavga eden çiftlerin çocuklarının bu durumdan etkilenip aynısını ilerde kendi ilişkisinde yansıtması çok büyük olasılıktır.

Veya oyuncak seçimlerinde silah, savaş aletleri vb. gibi oyuncakların kullanımı, şiddet içerikli çizgi filmler, çocukta büyük rol oynamaktadır. Çocuk çevresinde şiddeti bir sorun çözme aracı olduğu yanılgısına kapılarak bunu uygulamaya geçebiliyor. Burada en büyük rol ailelere düşmektedir. Anne ve babalar bu konuda bilinçli olup çocukta da farkındalık yaratarak erken dönemlerden itibaren duyarlı çocuk yetiştirmeye özen göstermelidir.

Çocuğunuzun beklenmeyen şiddet içerikli davranışlarında bunun altında yatan sebebi anlamanız çok önemlidir. Bu durum ileri boyutta olduğunda ise bir uzman tarafından destek alınması gerekmektedir.

Sena Çetiner

Bugüne kadar İstanbul Times Gazetesi ve www.istanbultimes.com.tr yazılarım yayımlandı ve yayımlanmaya devam ediyor. Bundan sonra www.kivitadında.com‘da da psikolojiye dair yazılarım yayımlanacak. Yorum kısmında değinmemi istediğiniz konuları bana bildirebilirsiniz. Ayrıca burada yazmama imkan sunan site yöneticilerine teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu