Eğer öfkeli bir çocuğunuza varsa ya da bir ortamda öfke nöbetleri geçiriyorsa, öncelikle bilmeniz gereken en önemli nokta; sizin sakin kalmanız ve bu durumu normal karşılamanızdır. Peki öfkeli bir çocuğa nasıl davranılmalıdır? İşte detaylar, sizin için araştırdık.
Öfkeli Bir Çocuğa Nasıl Davranılmalıdır?
1. Çocuğunuzu Olay Yerinden Uzaklaştırın
Çocuğunuz öfkelendiği anda onu olay yerinden hemen uzaklaştırın. Yani çocuğunuz birine vurmaya başladıysa hemen oradan alıp, yanınıza oturtun. Ya da onu bu davranışa sürükleyen yerden uzaklaştırdıktan sonra kucağınıza alın ve sakince sohbet edin.
2. Basit Bir Dille Sohbet Edin
Çocuğunuzla uzun uzun yaptığının neden yanlış olduğunu ya da nasıl davranması gerektiğini anlatmanıza gerek yok. Böyle bir kriz anında sizi anlamayacak ve duymayacaktır. Ona sakince, ‘başkalarına vurmuyoruz’, ‘arkadaşlarımızı ısırmıyoruz’ gibi basit ve kısa ifadeler kullanın. Öfke nöbeti bittiğinden; ‘bunu yaptığında, şu arkadaşın yaralandı’ bu nedenle insanların canını acıtmıyoruz. Bu tarzda sohbet edin ve mümkünse özür dilemesini sağlayın.
3. Eve Gidin
Ortamda huysuzluk yapmaya başlayan, arkadaşlarını ısırmaya çalışan bir çocuk muhtemelen aç, susuz ya da uykusu gelmiştir. Bu nedenle çocuğunuza kızmak yerine sakince onu alın ve evinize gidin.
4. Hayatınızı Gözden Geçirin
Eğer çocuğunuzda sık sık öfkeli davranışlarla karşılaşıyorsanız durup bir düşünmelisiniz. Çocuğunuz hayatında, yaramazlığa sebep olabilecek herhangi bir durumla karşılaştı mı? Yeni bir kardeşte bu sebepler arasında olabilmektedir. Ama taşınma, boşanma, yeni bir kreş ya da eve gelen yeni biri bu davranışları tetiklemektedir. Bu tarz durumlarda çocuğunuzla sık sık basit cümlelerle konuşup, sohbet etmelisiniz.
5. Normal Olduğunu Unutmayın
Çocuklar büyürken bazı evrelerden geçerler. Bu evreler, kimilerinde ısırma eylemi, kimilerinde ise sadece sonucu görmek için etrafa kum atmadır. Kimileri arkadaşına direk vururken, bazıları taş fırlatırlar. Bunlar hoş olmasalar da baş edilmesi gereken, normal çocukluk davranışlarıdır.
6. Asla Şiddete Baş Vurmayın
Gelişimsel açıdan normal bir davranış yüzünden çocuğa vurmak, normal ya da adil değildir. Aslına bakarsanız sebebi ne olursa olsun bir çocuğa şiddet uygulamanın mantıklı bir açıklaması olmamaktadır. Çocuğa vurmayıp sertçe kolundan çekiştirmek bile onu, daha güvensiz, daha agresif yapacaktır. Siz ne olursa olsun sinirlerinize hakim olun ve ona nazik davranmaktan sakın vazgeçmeyin. Aksi taktirde o anlık sorunu çözerken, daha büyük problemlere kapı açmış olursunuz.
7. Kendinizi Suçlamayın
Tüm bu davranışlar sizin, ebeveynlikte kötü olduğunuz için olmuyor. Her çocuk böyle davranışlar yapmaktadır. Her çocuk ısırır, vurur, fırlatır ve başkalarına zarar verebilir. Böyle anlarda, önce bir durun, derin bir nefes alın, durumla başa çıkın ve unutmayın; bu duruma siz sebep olmadınız. Kendinizi suçlayıp, utanç duymayın.
Çocuklarla İletişim Nasıl Olmalıdır? Detaylarını Öğrenmek İçin Tıklayınız.