Suya düşen bir telefonu pirince koyma efsanesini kim çıkarmış bilinmez ama insanlık üzerinde büyük bir etki bıraktığı kesindir.
Eğer telefonunuzu su dolu bir küvete düşürürseniz daha önce çalıştığı gibi çalışabilmesi çok düşük bir ihtimaldir. Çalışsa bile içindeki nem ömrünü kısaltacaktır. Bu tarz durumlarda telefonu pirince koyma efsanesini de kim çıkarmış bilinmez ama insanlık üzerinde büyük bir etki bıraktığı kesindir.
Suya Düşen Telefonu Pirince Koymak
Öncelikle belirtmek gerekiyor ki suya düşmüş bir telefonu pirince koymak, hiçbir işe yaramaz. Eğer ki bunu denemiş ve telefonunuzun çalıştığını gördüyseniz bunun pirinç ile hiçbir ilgisi olmadığını bilmelisiniz. Çünkü telefonunuzu pirince koyduktan sonra çalışmasının nedeni, suyun verdiği hasarın minimum olmasından ve oksitlenen bileşenlerin kritik parçalar olmamasından kaynaklanmaktadır.
Su nedeniyle devreleri hasar almış ve oksitlenmiş bir telefonu sadece pirinç içerisine bırakarak bu parçaların oksitlenmelerini gidermek ve devreleri düzeltmek mümkün değildir. Peki suya düşen telefona ilk müdahale ne olmalıdır? Neler yapılmalıdır?
Suya Düşen Telefona Yapılması Gerekenler
İlk olarak fark ettiğiniz an telefonunuzu sudan çıkarın.
Telefonunuz kapanmış ise sakın açmaya çalışmayın, eğer açık ise hemen kapatın.
Telefonunuzu üst kısmından tutarak ve sağa sola yavaşça sallayın. Bu şekilde suların mümkün olduğunca aşağı kısımdan süzülmesini sağlayın.
Hemen ardından bir bez yardımıyla telefonun dış kısmını tamamen kurulayın.
Daha sonra telefonunuzun modeline göre tek tek parçalarını ayırın. (Batarya, Sim Kart, vb.)
Suyla temas eden telefonun iç parçaları aşınmaya ve oksitlenmeye başlayacaktır.
Şarj girişi, kulaklık girişi, SIM kart girişi gibi dış çıkışların durumunu da kontrol edin.
Bu parçalarda herhangi bir değişiklik ya da şişme yok ise bir iki gün kuruttuktan sonra parçaları birleştirip kullanmaya devam edebilirsiniz. Eğer bir değişiklik söz konusu ise aşağıdaki maddeleri yapamaya devam etmelisiniz.
Hasar var ise;
Derin bir kabın içerisine %90 veya daha fazla konsantrasyona sahip izopropil alkol ile doldurun.
Telefonunuzun ana kartını bu kabın içerisine daldırın. (Ekranı veya kamera parçalarını hasar almış olsa bile alkole daldırmayın.)
5-10 dakika parçaları alkol içerisinde tutun.
Parçaları alkol içerisinden çıkardıktan sonra bir bezin üzerine yerleştirin.
Diş fırçası ya da temizleme fırçası gibi yumuşak bir fırça kullanarak ana kartın üzerinde gözüken oksitlenmeleri hafifçe fırçalayın.
Hemen ardından ekranı alkolle nemlendirilmiş bir bezle birlikte silmelisiniz. (Ekranın içerisine işlemiş sıvı hasarı için yapabileceğiniz çok fazla bir şey bulunmuyor. )
Son olarak eğer tüm parçalar temiz ve kuru gözüküyorsa parçaları tekrar bir araya getirin ve yeni bir batarya takın.
Ancak kasasını hemen takmayın ve telefonu açmaya çalışın.
Bu aşamada telefondan herhangi bir duman, garip ses ya da yanma kokusu gelip gelmediğini kontrol edin.
Eğer yanlış bir durum hissediyorsanız hemen bataryayı sökün. Yanlış bir durum yok ise yani telefon açıldıysa tüm butonları ve telefon özelliklerini kontrol edin.
Not 1: Eğer telefonunuz zaten su geçirmez ise telefonunuzu parçalarına ayırarak suya maruz kalmasına sebep olabilirsiniz.
Not 2: Tüm bu işlemleri yapacak vaktiniz yoksa telefonunuzu güvenilir bir tamirciye ya da servise götürün. Ya da telefonu parçalara ayırdıktan sonra kuru ve sıcak bir alanda mümkün olduğunca çok tutun.