Yaşam

1 Mayıs Nasıl Ortaya Çıktı?

1 Mayıs, işçi ve emekçiler tarafından dünyada çapında her yıl kutlanan bir dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür.

1 Mayıs, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında her yıl kutlanan bir dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür. Dünya üzerinde pek çok ülke 1 Mayıs’ı resmi tatil olarak kabul etmiştir.

1 Mayıs’ın Tarihçesi

1856 yılında Avustralya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçiliği yapan kişiler sekiz saatlik iş günü için  Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evi’ne kadar yürümüşlerdir.

Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde 1 Mayıs 1886 tarihinde Chicago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Amaçları 12 saat haftada 6 gün olan çalışma saatlerinin günlük 8 saate indirilmesiydi. Bu tarihlerde ırkçılığın olduğu bu yerlerde 1 Mayıs gösterileri için siyah ve beyaz işçiler hep birlikte yürüdüler.

1 Mayıs’tan sonra ki günlerde de bu protestolar devam etti. 3 Mayıs gününde grev yapan işçilere polis tarafından açılan ateş sonucunda 4 kişi öldü ve onlarca kişi yaralandı. 4 Mayıs’ta ise bundan daha kötü bir olay gerçekleşti, Kanlı Haymarket Olay’ı. Bu olayda düzenlenen miting tam dağılmaya başlamıştı ki nerden geldiği belli olmayan bir bomba infilak etti. Bomba polislerin önünde patladı ve bir çok polisin ölüp yaralanmasına sebep oldu. Bundan dolayı bir çok işçi çeşitli ithamlarla tutuklandı. Tutuklanan işçilerden sekizi yargılanmak üzere seçildi. Yargılanan işçilerin aralarından en genci olan  Louis Lingg idamından önce intihar etti.

Bütün bu olaylardan sonra 1889’da toplanan İkinci Enternasyonal’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs’ın  Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak kutlanmasına karar verildi.

Türkiye’de 1 Mayıs ilk olarak 1923’te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 Nisan’ında, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmiştir. Bu tarihte sonra 1 Mayıs resmi tatil olarak ilan edilmiştir.