1831’de Delaware’de dünyaya gelen Rebecca Lee Crumpler, Amerika Birleşik Devletleri’nde tıp diploması alan ilk Siyahi kadındır.
1831’de Delaware’de dünyaya gelen Rebecca Lee Crumpler, sık sık hasta komşulara yardıma giden teyzesi tarafından büyütülmüştür. Teyzesi ile yaşadığı bu deneyimler Crumpler’i çalışmaya teşvik etmiştir. Crumpler teyzesinden esinlenerek 1852’de Massachusetts taşındı ve Charlestown’da hemşire olarak çalışmaya başlamıştır.
Rebecca Lee Crumpler, hemşire olarak geçirdiği sekiz yıl boyunca birlikte çalıştığı birçok doktoru etkiledi. Bu doktorlar Rebecca’yı tıp fakültesine başvurmaya teşvik etti ve tavsiye mektupları yazdılar. Crumpler, 1860 yılında New England Kadın Tıp Koleji’nde (NEFMC) bir yer kazandı. Kadınların doktor olacak kadar hassas ya da yeterince zeki olmadığı savunulan bir dönemde, Rebecca’nın kazandığı okul kadın doktorları eğiten ilk okuldu.
Ayrıca Tıp fakültelerinin çoğu, cinsiyetlerinden bağımsız olarak Siyah öğrencilerinde eğitimlerini yasaklamış durumdaydı. Rebecca, bu okula başlangıçta kadınları yalnızca ebe olarak çalışmak üzere eğitti. Bu eğitim, okulun kurucusu Samuel Gregory’nin erkek doktorların doğumda yardımcı olmasının uygunsuz olduğu yönündeki inancını yansıtıyordu. Ancak Crumpler’ın katıldığı zaman, müfredat daha eksiksiz bir tıp eğitimini kapsayacak şekilde genişlemişti.
1864’te Amerika Birleşik Devletleri’nde MD alan ilk Siyahi kadın olarak mezun oldu ve ilk kadın Afro-Amerikan doktor oldu. O zamanlar ABD’deki 54.543 doktordan sadece 300’ü kadındı ve hiçbiri siyahi değildi. Rebecca Lee Crumpler, Boston’da çalışmaya başladı. Bu bölgede çoğunlukla kadınları ve çocukları tedavi etmeye başladı. Ancak İç Savaş’ın sonunda kendisini “gerçek misyonerlik çalışmaları için uygun bir alan” olarak Richmond, Virginia’ya çekildi.
Afrikalı Amerikalılarla ilgilenmek için Serbest Adamlar Bürosu ve diğer hayır kurumu ve misyoner gruplarıyla sağlık hizmeti sağlamak için işbirliği yapmıştır. Bu süre zarfında, hastalarını kabul etmesine izin vermeyen yöneticiler ve sipariş ettiği reçeteleri doldurmayan eczacılar da dahil olmak üzere yoğun ırkçılık ve cinsiyetçilikle karşı karşıya kalmıştır. Bu bölgedeki hastaların ihtiyaçları ve birçok beyaz doktor tarafından karşılaştıkları ayrımcılık, giderek artmıştı. Rebecca, bu nedenle bütün Afrikalı Amerikalıları tıp eğitimi almaya teşvik etti.
Rebecca Lee Crumpler, 1860’ların sonlarında Boston’a döndü ve çalışmaya devam etti. O zamanlar çoğunlukla Siyahi bir mahalle olan Beacon Hill’deki Joy Caddesi’ndeki evinin içindeki ve çevresindeki hastalara, ödeme yapıp yapamayacaklarına bakılmadan tedavi etti. Daha sonra o ve ikinci kocası Boston’un Hyde Park mahallesine taşınmışlardır. 1883’te Crumpler, onu ilk Afrikalı Amerikalı yazarlarından biri yapan ilk tıp kitabı; “Tıbbi İfşalar Kitabı”nı yayınladı. Crumpler kitabında, çoğunlukla pratisyen hekim olarak geçirdiği yılların notları, bebeklerde ve küçük çocuklarda ve doğurganlık çağındaki kadınlarda hastalıkların tedavisine ilişkin tavsiyeler içeriyordu.
Dr. Crumpler iki kez evlenmiştir ve Lizzie Sinclair Crumpler adında bir çocuğu olmuştur. 1895’te Boston’da vefat eden Rebecca, Fairview Mezarlığı’na defnedilmiştir. Rebecca Lee Crumpler, tıpta beyaz olmayan kadınlara yönelik engelleri yıkarken sayısız zorlukla karşılaşan gerçek bir öncüydü.
Yaşamı ve işi, cinsiyetine ve ırkına karşı iki kat önyargı karşısında, diğer insanlara yardım etme konusundaki yeteneğine ve kararlılığına tanıklık ediyor. 16 Temmuz 2020’de, Hyde Park Dostları Kütüphanesi’nin öncülüğünde mezar taşını işaretlemek için Boston, Hyde Park’taki Fairview Mezarlığı’nda bir tören düzenlenmiştir.