Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek birçok bileşene sahip zor bir süreçtir. Çocuğun yetişkinlik dönemindeki davranışlarından anne kadar çocuk gelişiminde baba faktörü önemini de görüyoruz. Cinsiyet fark etmeksizin her bireyde baba faktörünün olumlu ya da olumsuz etkileri yaşam boyunca sürüyor.
Ailede babanın rolü içinde bulunduğu evi bir aile evi yapmasıdır. En iyi babanın anneyi mutlu eden baba olduğu söylenir. Bir baba ne kadar iyi olursa olsun annenin mutsuz olmasına sebep oluyorsa bu durum babanın iyiliğinin gölgede kalmasına neden olur.
Kadınlar iş hayatına girdiğinden beri sorumlulukları katlanarak artmış durumda. Eskiden yalnızca ev işlerine ve çocuklara bakan kadın şimdi aynı zamanda çalışmak ve iş yerinde başarılı olmak zorunda kalmaktadır.
Erkekler de eskisine oranla ev işlerine biraz daha yardımcı olarak takdir görmek isteseler de kadın iş hayatında olduğu için bu yeterli gelmiyor. Dolayısıyla erkeklere daha fazla sorumluluk düşüyor.
Hem erkek hem kız çocuk için baba çok önemlidir. Erkek çocuk dünyayı babasının gözleri ile görür. Erkek çocukları için baban bir özdeşim figürüdür. Cinsel kimliği babası ile özdeşim kurarak oluşur.
Babası gibi tıraş olmaya, yürümeye, davranmaya, konuşmaya çalışır. Babası erkek adam ne yapar diye düşündüyse o çocuğunda da dünyaya bakış açısı ve erkek olması o şekilde gelişecektir. Babasının olmasını istediği gibi bir erkek olabildiği zaman buna inanacak, bunları başaramadığı zaman ise kendisini başarısız ve güçsüz hissedecektir.
Kız çocuk ile babanın ilişkisi ise en yalın hali ile cinsellik içermeyen aşk olarak tanımlanır. Babalar bu aşkın başka bir erkek tarafından alınacağı korkusunu yaşasa da ömür boyu sürer ve hiçbir zaman bitmez.
Baba, çocuk için dünyaya açılan penceredir. Çocuğun gözünde baba, dünyanın her türlü tehlikesine karşı koruyucu durumdadır. Baba hal ve hareketleri ile çocuğunun gelecek yaşamındaki güven duygusunu inşa eder. İnsani ilişkilerini düzenler.
Çocuklar her zaman babalarının arkalarında olduğunu, onları dinlediğini, onları adam yerine koyduğunu, saygı gösterdiğini bildiği sürece kendini her zaman güvende hissedecektir. Bu güven duygusu da hayatın her alanında büyük önem taşır. Çocuk, hayatı boyunca kendine duyduğu güvenin büyük bir kısmını babanın ilgi ve saygısından alır.
Baba figürü kız çocuğunun aklında evleneceği erkeğin şekillenmesini sağlar. Bu nedenle küçük kız çocukları büyüyünce babamla evleneceğim derler. Babaları gibi güçlü, kuvvetli, koruyucu, onun isteklerini yerine getirebilecek bir erkek hayali kurarlar.
Babanın çocuğa gösterdiği tutum, uzak ya da yakın oluşu, paylaşımları çocuğun babayı bir dost, yol gösterici ya da bir rakip olarak algılamasına neden olacaktır. Böylece çocuğun hayatı babaya kendini beğendirmek, babanın isteklerini yerine getirmek, istediği kişi olmak ya da babayı geçmek üzerine kurgulanır. Bu kurgunun nasıl olacağa babanın tutumlarına ve kendisine seçtiği role bağlıdır.
Babanın kızı ile oluşturduğu ilişki, ona sesleniş tarzı, ondan beklentileri, onu koyduğu yer kız çocuğunun da bir kadın olarak kendisini koyduğu yeri, kendisine olan saygısını ve bireysel oluş nedenini tanımlayacaktır. Babalar kız çocuklarının gözünde erkek tanımını yaparak, ileriki yaşamda erkekleri nereye koyacağını belirler.
Babası olmayan ya da olduğu halde babası ile iyi bir ilişki kuramayan, ilgisiz bir babaya sahip çocuklar ileri dönemde büyük sıkıntılar yaşarlar. Bu sıkıntılardan bazıları;
Şeklinde sıralanabilir. Baba ile kurulacak sağlıklı bağ çocuğun tüm hayatını olumlu yönde etkileyecektir.