Sağlık

Kadın ve Tütün

Yapılan araştırmalara göre, dünyada ve Türkiye'de erkeklerin sigara içme oranı azalırken, kadınların sayısı sürekli artıyor.

Kadın ve Tütün; araştırmacılar, sigaranın kadınlarda erkeklere oranla daha fazla kanser riskini artırdığını, kadın cildinde kırışıklıklara, deri ve damar yolu hastalıklarına ciddi oranda sebep verdiğini açıklamışlardır.

Sigara günümüzde hala en çok erkekler tarafından tüketilmektedir ve sigara içen kadınların sayısı her geçen gün daha da yükselmektedir. Araştırmalar; gelişmekte olan ülkelerde ki kadın içicilerin sayısının arttığını göstermektedir.

Kadın ve Tütün Kullanımı

Yapılan araştırmalara göre, dünyada ve Türkiye’de erkeklerin sigara içme oranı azalırken, kadınların sayısı sürekli arttığını göstermektedir. Dünya genelinde sigara içen kadın sayısı 200 milyona ulaşmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde ise sigara içen kadınların yüzdesi, sigara içen erkeklerin sayısına ulaşırsa; bir sonraki nesilde sigara içen kadın sayısı 500 milyondan fazla olacaktır.

Norveçli araştırmacılar, 600.000 hastanın durumunu incelemişlerdir. Ve sigara bağlantılı bağırsak kanseri vakalarının kadınlarda erkeklerin iki katı olduğunu belirlemişlerdir. Kanserle ilgili bir tıp dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, sigara içen kadınların hastalığa yakalanma riski yüzde 19 artarken, bu oran erkeklerde yüzde 9’dur.

Kadın ve Tütün

Türk Tabipler Birliğinin verdiği bilgiye göre ise;

Sigara içme sıklığı erkekler ve kadınlar arasında oldukça farklıdır. Dünyada erkekler arasında sigara içme sıklığı; %36 iken, kadınlar arasında %8’dir ve erkekler tüm dünyadaki sigara içicilerinin %80’ini oluşturmaktadır. Erkekler arasında sigara içme sıklığının azalacağı, kadınlarda ise artarak 2025 yılında %20’ye ulaşacağı tahmin edilmektedir. Sigara içme sıklığı sosyoekonomik ve sosyokültürel özelliklere göre de farklılık göstermektedir. Gelişmiş ülkelerdeki kadınlarda sigara içme sıklığı gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelere göre daha fazladır ve erkeklerdeki değerleri daha yakındır.

Sigara içenlerin yaklaşık yarısı sigara ila ilişkili hastalıklar nedeniyle beklenenden daha erken öleceği için endüstri yeni kullanıcı arayışı içindedir. Ve yeni kullanıcılar olarak kadın ve genç kızları hedeflemektedir. Genç kızlar arasında sigara kullanımı da giderek artmaktadır.

Tütün Kullanımının Kadına Etkileri

  1. Kanser riskini artırır. (Kalp-damar hastalıkları, akciğer, ağız kanseri, gırtlak, yemek borusu, pankreas, böbrek ve mesane kanserleri)
  2. Doğurganlığın azalmasını sebep olur.
  3. Kadın hamile ise bebeğe zarar verir.
  4. Osteoporoz riskini artırır.
  5. Erken yaşlanmaya sebep olmaktadır. (Cilt kırışıklıkları, saçlar kolay kırılır, dişeti rahatsızlıkları artar)