Gelişimin ve öğrenmenin en hızlı olduğu 0-3 yaş aralığında, çocuklar için sağlanan imkanların doğru ve kaliteli olması oldukça önemlidir. Bu nedenle oyun sadece eğlence amaçlı değil, aynı zamanda çocukların fiziksel, bilişsel, dilsel, duygusal ve sosyal gelişimi için kullanılmalıdır. Tam olarak bu amaç için düşünülmüş olan oyun grupları ise mutlu ve sağlıklı yetişen çocuklar için mükemmel bir seçenektir.
Oyun Grupları Nedir?
Çocuklar için oyun sadece eğlence değildir, çocuklar için oyun; kendini ifade etme biçimidir. Aynı zamanda bir keşfetme ve geliştirme aracı olan bu oyunlar, çocuklara sağlıklı bir iletişim kurmayı da öğretmektedir. Büyüklerin sosyal hayatında ki değişiklikler sebebiyle, oyun alışkanlıkları da değişen çocuklar için tasarlanmış olan bu oyun grupları; çocuklarla geçirilen zamanın azaldığı bu dönemde en iyi seçeneklerden biri haline gelmiştir.
Oyun Grupları; çocukların kendi yaş grupları ile birlikte sosyal bir ortamda, psiko-motor, duyusal, zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirebilecekleri, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılandırılmış bir programdır.
Oyun Grupları Kimler İçin Uygundur?
- Anaokulu için hem çocuğunu hem de kendini hazır hissetmeyen aileler,
- Sosyal becerisi desteklenemeyen bebekler ve çocuklar,
- Çocuklarının ve bebeklerinin potansiyelini en üst düzeyde kullanmasını isteyen aileler,
- İçe dönük, sessiz ve utangaç bebekler ve çocuklar,
- Çevresinde yaşıtı olmayan, genelde yetişkinler ile bir arada olan bebek ve çocuklar,
- Bebeği ile evde nasıl kaliteli vakit geçireceğini öğrenmek isteyen bilinçli ve farkındalığı yüksek ailelerin başvuracağı programlardır.
Etkinlikleri Nelerdir?
Standart bir programı olan oyun grupları için en önemli konu, çocuğun gelişim dönemine uygun olan oyuncaklardır. Bu oyun ve oyuncaklar çocuklarda farklı becerilerin gelişmesine fırsat verecek çeşitlikte olmalıdır. Müzik oyun gruplarında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca yaratıcılığı geliştirecek oyunlar ve sanat etkinlileri sürecin bir parçası olmalıdır.
Anne ile beraber olunan oyun gruplarında ise amaç; çocuğun sosyalleşmesi, anneden sağlıklı olarak ayrılabilmesi ve yaşıtlarıyla daha kolay ilişki kurabilmesidir.