Sağlık

Oruçluyken Neden Başımız Ağrır?

Ramazan ayında baş ağrısı bir çok insanın yaşadığı bir sıkıntıdır. Oruçtan dolayı uzun saatler aç kalan vücut değişik tepkiler gösterebiliyor.

Ramazan ayında baş ağrısı bir çok insanın yaşadığı bir sıkıntıdır. Oruçtan dolayı uzun saatler aç kalan vücut değişik tepkiler gösterebiliyor. Bunlardan en sık karşılaşılanı ise baş ağrısı oluyor.

Oruçluyken Neden Başımız Ağrır?

Ramazan ayında oruç nedeniyle bir çok baş ağrısı yapacak etken bir araya gelerek baş ağrısına neden olabilmektedirler. Bu etkenleri şöyle açıklayabiliriz:

Aç Olmak

Migren ve baş ağrılarına zemin hazırlayan açlık durumu oruç tutulan zamanda da etkisini göstermektedir. Migren hastalığı bulunan kişilerde ağrıları tetikler, olmayanlarda ise gerilim tipi baş ağrısına nenden olur. Uzun saatler boyu midenin aç kalması kan şekeri regülasyonunun bozulması ve bundan dolayı gelişen hipoglisemi ile ilişkilendirilir. Bu durumlara sebebiyet vermemek için sahurda doğru bir şekilde beslenmek gerekir.

Ramazan Ayında Nasıl Beslenmek Gerekir? Öğrenmek İsterseniz Buradan Ulaşabilirsiniz…

Sıvı Kaybetmek

Bazı baş ağrısı türlerinde su içmemek veya yetersiz alınan su miktarı tek başına baş ağrısına sebep olabilir. Ramazan ayında gün içerisinde içilmesi gereken su miktarını iftar ve sahur arasında muhakkak içmek gerekir. İftarda aşırı yemek yemekten oluşan şişlik hissinden dolayı su içmek ihmal edilir. Bunun yerine vücutta daha fazla sıvı kaybına neden olan çay ve kahve tercih edilir. İlk olarak vücudun su ihtiyacını karşılayıp ondan sonra çay ve kahve içilmesi daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Uyku Düzeninin Bozulması

Uyuyamamak veya yeterli miktarda uyku alamamak migren hastalığında rol oynamaktadır. Ramazan ayında ise sahurda bölünen uyku ve tüketilen gıdalar nedeniyle sonradan uyuyamamak baş ağrısına neden olmaktadır. Vücudun belli bir düzen içerisinde olması için aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak gerekir. Ramazan ayında ise yatma saatlerinin yeterli uyku alınabilecek erken bir saate ayarlanması gerekir. Sahur saatinin ise belli bir saatte olması ayarlanabilir.

Uyku Düzeninin Bozulması

Psikolojik Nedenler

Ramazan ayında iftarı beklemek sabır gerektiren bir süreçtir ve psikolojik nedenlere bağlı olarak kişide baş ağrısı ve sinirlilik hali görülebilmektedir. Bundan dolayı oruçlu olan kişilerin bir şey yapmadan iftarı beklemeleri yerine keyif aldıkları aktiviteleri yaparak beklemeleri daha iyi olacaktır. Baş ağrısına ek olarak, kapalı ortamlarda uzun süre kalmak, yetersiz oksijen alımı, telefon ve bilgisayar ekranlarına uzun süre bakmak, radyasyon ve gürültülü ortamlar baş ağrısını tetikleyen önemli unsurlardır. Ramazan ayında özellikle bu tür ortamlardan ve davranışlardan uzak durmak gerekir.

Sigara Bağımlılığı

Sigara içememek Ramazan ayında oruç tutan kişileri oldukça etkilemektedir. Sigaranın içerisinde bulunana nikotin sigara içen kişileri bağımlı bir hale çevirdiği için içmedikleri zaman büyük mücadeleler vermek durumunda kalırlar. Sigara içmedikleri durumda ise sinirlilik hali, titreme, depresyon ve baş ağrısı görülmektedir. Baş ağrısı aşırı kahve tüketen kişilerde de görülebilir.