Yaşam

Paskalya Bayramı Nedir?

Paskalya Bayramı, Hristiyanlıktaki en eski ve önemli bayramlardandır. Peki paskalya bayramı nedir? Hangi gün kutlanır?

Paskalya Bayramı, Hristiyanlıktaki en eski ve önemli bayramlardandır. Peki paskalya bayramı nedir? Hangi gün kutlanır? Paskalya Bayramında Neler Yapılır?

Paskalya Bayramı Nedir?

Paskalya Bayramı, kıyam yortusu ve diriliş günü olarak da geçmektedir. Paskalya İbranice kökenli bir kelime olup “dokunmadan geçmek” anlamına gelmektedir. Hristiyanların inanışına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten 3 gün sonrasında dirilmesinin kutlandığı bir bayramdır. Hristiyanların en önemli dini bayramıdır.

Paskalya Bayramının belli bir tarihi olmayıp Mart ayının sonundan Nisan ayının sonuna kadar olan dönemin hepsini kapsar. Bu bir aylık dönemde pazar günleri kiliselerde kutlama yapılmaktadır.

Hz. İsa’nın dirilişinin kutlanması çok eski tarihlere dayanmaktadır. Fakat Paskalya bayramının kutlanmasında ki bilinen en eski tarih ikinci yüzyıla aittir.

Paskalya Bayramında Neler Yapılır?

Paskalya Bayramında ilk olarak kilisede ayinler düzenlenir. Ardından insanlar birbirlerine çikolatadan yapılmış paskalya yumurtası ve tavşanı hediye ederler. Bu kutlamalar ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bayramda evlerde mum yakıp dualar edilir. Yumurtalar süslenmektedir.

Paskalya Bayramında Katolik kiliselerinde Kitabı Mukaddes’ten bölümler okunur. Paskalya mumu yakılır ve vaftiz törenleri yapılır. Rum ve Rus Ortodoks kiliselerinde ise kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir. Alay kiliseden çıkarken hiç mum yakılmaz fakat geri dönüşte Hz. İsa’nın dirilişini simgelemek amaçlı yüzlerce mum yakılmaktadır.