Uykusuzluk (insomnia) kişinin uykuya dalmasına engel olan ve veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığıdır. Uykuda kalma güçlüğü, olması gerekenden erken uyanmak, tekrar uykuya dalmak gibi problemlerle karakterize olan insomnia, kişinin uyandığında kendini uykusuz hissetmesine yol açar.
Uykusuzluk Belirtileri
Uykusuzluk hastalığına sahip bireylerde gün içinde uyuklama hali, yorgunluk, sinirlilik, hafıza sorunları, dikkat eksikliği, geceleri uykuya dalmakta zorluk çekme, beklenenden önce uyanmak, uyku sonrasında dinç hissetmemek, sinirli ve saldırgan olmak, gün içinde yorgun ve halsiz hissetmek, gibi belirtiler görülmektedir.
Uykusuzluğun en yaygın biçimlerinden birine psikofizyolojik uykusuzluk denir. Genellikle zihnin çok düşünceli ve rahat olmadığı için kişide uyku sorunları meydana gelmektedir.
İnsomnia Nedenleri Nelerdir?
İnsomnia, kişide başka bir sağlık sorunu ile ilişkili olmaksızın yalnızca uykusuzluk şeklinde görülebileceği gibi astım, depresyon, mide yanması ve kanser gibi pek çok hastalığa bağlı olarak da oluşabilir. Ayrıca kullanılan ilaçlar ve alkol tüketimi de insomniaya yol açabilir. Ancak insomnia çoğunlukla yaşanan olaylar, stres ve uyku düzenini bozan alışkanlıkların varlığından kaynaklanır. Kronik insomniaya yol açan ve yaygın görülen etkenlerin bir kısmı şu şekilde sıralanabilir: sağlık sorunları, stres, psikolojik hastalıklar, kötü beslenme, ilaç kullanımı olarak sıralayabiliriz.
İnsomnia Tedavisi nasıl Yapılır?
İnsomnia tedavisi altta yatan odak hastalığın iyileştirilmesi veya uyku düzeninin sağlanması ile yapılır. Bazı vakalarda hekim, ilaç reçete edebilir. Ayrıca insomnia tedavisi amacıyla kişiye bilişsel davranış terapisi de uygulanabilir.