Doula, doğum yapan kadının yanında ona destek vermek amacıyla bulunan yardımcı doğum destekçisidir. Son zamanlarda popülerliği oldukça artan Doula nedir? Ne iş yapar?
Eski Yunanca bir kelime olan Doula “hizmet eden kadın” anlamına geliyor. Doula kavramı tarihin çok eski dönemlerine kadar uzanan arkeolojik bulgular sonucunda ortaya çıkan bir uygulamadır. Yaygınlaşmaya 1960’lı yıllarda ABD’de başlamıştır.
Doulalar; hastanenin prosedürlerinin, müdahalelerinin doğuran kadınların ve bebeklerinin üzerindeki etkilerini anlamak üzere eğitilmişlerdir. Günümüzde ise doula yani doğum destekçisi olan kişi doğuran kadın ve ailelerine doğum öncesi ve sonrasında fiziksel, duygusal ve bilgilendirici destek veren kişi anlamına gelir.
Tıbbi eğitim almamış olan doula, doğum destekçisi olmak için eğitim almış profesyonel kimselerdir. Doğumdan önce anne ve baba ile görüşerek onları dinler ve doğum hakkında ki korku ve arzularına yardımcı olur. Anneye ve aileye doğum sırasında ki ağrılarla veya beklenmedik bir şeyle karşılaşıldığında bu sorunlarla başa çıkabilmeleri için zihinsel yapılarını geliştirmelerini sağlar. Peki doğum öncesi, esnası ve sonrasında doula ne yapar?
Ebeler, tıbbi bir eğitim almışlardır ve bir çok kişiyle aynı anda ilgilenmek durumunda kalabilirler. Doula ise tıbbi bir eğitim almamıştır ve sadece sizin için orada bulunup size fiziki, duygusal ve bilgilendirici açıdan yardım etmek için hazırlardır.