Yaşam

Rüyalar ve Bilinçaltımız

Rüya, uykunun REM evresi denilen hızlı göz hareketi evresi ile bağlantılı hem görsel hem de işitsel algı ve duygular bütünüdür. Ruhun benden ayrıldığı zamanda yaşanan olaylar bütününe de rüya demek mümkündür. Her birimiz zaman zaman rüyalar görürüz, bazılarımız daha nadir bazılarımız daha sık şekilde…

Çoğunluğumuzun ismini bildiği bir isim olan Sigmund Freud, rüyalarımızın bilinçaltına açılan bir kapı olduğundan bahsetmiştir. Uyanık ve bilinçli olduğumuzda bir sebepten ötürü bastırmış olduğumuz veya cesaret edemediğimiz arzu ve isteklerimizi rüyalar aracılığı ile gerçekleştirebiliriz.

Korktuğumuz Şeyler Rüyalarımızda Çıkabilir

Bazen bu korkularımızı yenilir, bazen de onlarla cesurca savaşırız. Rüyada mümkün olmayan hiçbir şey yoktur. Gerçek hayatta mümkün olmayacak pek çok şeyi bizler rüyalarımızda deneyimleriz. Rüyamızda özlediğimiz birini görüp onunla özlem giderebiliriz, hayatta olmayan sevdiklerimizle vakit geçirebiliriz…

Rüyalar Bizi Başka Dünyalara Götürür Mü?

Evet götürebilir, bu duruma fiziksel dünyamızın zihinsel boyutu da diyebiliriz. Orada her ne oluyorsa bu bizim hayatımızdan parçalar barındırır. Bu dünyada yer, zaman, mekân hepsi birbirine karışmış bir şekildedir. Burada aslında farkındalık sahibi olarak, bu karışıklığı tek tek incelersek çok anlamlı şeyler ile karşılaşabiliriz.

Açık ve Gizli İçerikli Rüyalar

Freud, rüyaları gizli içerikli ve içeriği açık olmak üzere ikiye ayırır. Gizli içeriğe sahip rüyalarımız semboliktir. Rüyayı gören kişinin altta yatan arzularını simgeler. Bu şekilde gördüğümüz rüyalar gizli arzularımızı bize üstü kapalı bir şekilde sunar. Böylece bizi yaşayacağımız kaygılardan korur. Açık bir şekilde ortada olan direkt içerikse genelde günlük olaylara dayanır.

 

“Rüya, bir sanat eseri gibidir. Dışarıdan anlaşılır göründüğü halde kendisini hiçbir zaman açıklamaz ve hiçbir zaman açık bir anlam taşımaz. Rüya, hiçbir zaman tavsiye vermez ya da gerçek budur demez. Sadece doğanın bir bitkiyi yetiştirişi gibi bize bir imge sunar ve sonuç çıkarmayı da bize bırakır.”

Sigmund Freud

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu