Çiftler ömür boyu süreceğine inanarak evlilik yoluna girerler. Ne yazık ki işler her zaman istenildiği gibi gitmez. Evliliklerde oluşan sorunlardan veya başka sebeplerden dolayı çiftler boşanmak zorunda kalırlar. Boşanan çiftler başka insanlarla evlilik yoluna girebilirler. Bu durumda evlenen kişinin çocuğu varsa kişi otomatik olarak “üvey” ifadesine maruz kalır. Çocuk tarafından üvey anne veya üvey baba olarak nitelendirilir. Üveylik kültürümüzde pek iyi yansıtılmayan durumlardandır. Gerek filmler ve televizyon dizileriyle gerekse romanlarla üvey anne ve baba gözümüzde kötü bir imaja sahiptir. Üvey Anne/Baba ve Çocuk İlişkisi nasıl olmalıdır?
Üvey Anne Olmak
Üvey anne toplumumuzda pek de iyi bir imaja sahip değildir. Genelde üvey anne çocuğuna eziyet eden, kıskanç ve merhametsiz bir kadın olarak yansıtılır. Başına toplumca üvey koyulmuş bir anne tabi ki çocuktan da iyi bir tepki almayacaktır. Üvey anne ise bu durumda çocuğa kendini doğru tanıtabilmek ve kabul ettirebilmek için çocuğa ya maddi hediyeler almakta yada disiplinli davranıp davranmama konusunda kararsız kalmaktadır.
Üvey Baba Olmak
Üvey babanın imajı da üvey anneden farksız değildir. Üvey baba, tehditvari, güvensiz bir ortam ve tacizkar bir kişi olarak algılanmaktadır. Babalık içgüdüsel olmayıp sonradan öğrenildiği için üvey babalar biyolojik olmayan çocuklarına çok zor alışırlar. Bu duygu ve sorumluluk altında büyük bocalamalar yaşayabilirler.
Anne ve Babası Boşanan Çocuğun Hissiyatı
Anne ve babası boşanıp başka insanlarla evlenen kişilerin çocukları otomatik olarak eve gelen kişiyi üvey olarak algılamaktadırlar. Kendilerini de üvey çocuk konumuna sokmaktadırlar. Çocukların alışık oldukları bir düzenden farklı bir düzene geçmeleri onları strese sokabilir. Genelde çocukların yaşına, cinsiyetine mizacına ve zihin kapasitesine göre hissiyatı değişebilmektedir. Yeni bir düzene alışmaya çalışan çocuklarda öfke, her şeye itiraz etme, kardeşle ve arkadaşlarla sürekli kavga ve depresyon görülebilmektedir. Anne ve babanın ayrılmasıyla çocuğun güveni hasar görür ve kendisine bundan sonra ne olacağını ve birlikte yaşayacağı yeni kişiyi hangi konuma koyacağını düşünerek kaygılar yaşayabilir
Çocukla Doğru iletişim Nasıl Olmalı?
Bir üvey anne veya üvey babanın çocukla olan iletişimi kuvvetli olmalıdır. İlk yapmanız gereken müstakbel çocuğunuzu tanımaya çalışmak olmalıdır. Nelerden hoşlanır, nelerden hoşlanmaz, neyi sever neyi sevmez bu gibi şeyleri öncelikle onu gözlemleyerek öğrenmeye çalışın. Onu, onun annesi veya babası yerine geçmeye çalışmadığınızı hissettirin. Onunla arkadaşlık ilişkisi kurun.
Size anne veya baba demesi için zorlamayın. Onu anlayın ve istemediği şeyleri ona yaptırtmayın. Çocuğunuz küçükse onunla en iyi iletişim kurulacak yer oyunlardır. Onunla oyun oynayabilir, çizgi film izleyebilir boyama yapabilirsiniz. Çocukların güvende olduklarını hissetmeye ihtiyacı vardır bu yüzden onların güvende hissetmesine yardım edin.
Anne ve babasıyla ilgili kötü şeyler söylemeyin. Bu sizi ilgilendirmediği gibi çocuğun saygısını da kaybetmiş olursunuz. Size düşen bundan sonrası için birlikte daha iyi bir hayat için çabalayacağınızı söylemek olacaktır. En önemli iletişiminiz ise ona iyi niyetli olduğunuzu göstermek ve her zaman şefkatli davranmak olacaktır.