Aşırı Terlemenin (Hiperhidroz) Sebepleri Nelerdir? Hiçbir sebep olmadığı halde kendinizi ter içinde bulduğunuz oldu mu? Vücut sisteminin en önemli işlevlerinden olan terleme bazen can sıkıcı bir hal alabilmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki terlemek doğal bir olaydır. Çok sıcak hissettiğimizde, gergin olduğumuzda veya yoğun fiziksel aktiviteden sonra herkes terler. Çünkü vücut sisteminin düzgün çalışabilmesi için ve kendi ısısını koruması için bu gereklidir.
Ancak her olayda olduğu gibi terlemede aşırı olduğu zaman bir problemin habercisi olabilmektedir. Hiperhidroz olarak da bilinen aşırı terleme tüm yaşantınızı etkileyeceği gibi bazı sağlık problemlerine de sebep olabilir. Bundan dolayı böyle bir durumlarda hemen bir doktora başvurmakta oldukça fayda vardır. Peki Aşırı Terlemenin (Hiperhidroz) Sebepleri Nelerdir? Gelin inceleyelim…
Hiperhidroz şikayeti olan kişilerde normal insanlarla aynı sayıda ter bezine sahiptirler. Ancak bu kişilerde aşırı terlemeye sebep olan şey aşırı duyarlı bir sempatik sinirdir. Hiperhidroz yani aşırı terlemenin türleri de ikiye ayrılabilir;
Birincisi; Çoğunlukla eller, ayaklar ve yüzü etkiler ve bu tür genellikle duygusal terleme ile ilgilidir. Bu da tıbbi bir durumu gerektirmez ve insanları uyurken etkilemez.
İkincisi ise; Periferik veya merkezi sinir sisteminin arızalanması nedeniyle gelişmektedir. Bu da genellikle tıbbi bir durum veya ilacın yan etkisi nedeniyle kaynaklandığı anlamına gelmektedir.
Tüberküloz: Çoğunlukla gece terlemeleri ile ilişkilidir.
Nörolojik bozukluklar: Özellikle parkinson hastalığı, terin düzenlenmesinden sorumlu olan ve çok fazla veya çok az terlemenize neden olabilecek otonom sinir sistemini etkileyebilir.
Endokrin bozuklukları: Hormonal değişiklikler, hamilelik ve menopoz gibi durumlardır. Sıcak basması, menopoz ile birlikte aşırı terlemeye yol açmaktadır.
Hipertiroidizm: Tiroid vücuttaki metabolizmayı kontrol eder ve vücudun enerji kullanımından sorumludur. Tiroid bezi aşırı aktif olduğunda aşırı miktarda tiroid hormonu üretmesi anlamına gelir. Bu da vücudun süreçlerinin hızlanmasına neden olur ve böylece; sinirlilik, hızlı kalp atışı, kaygı, el titremeleri ve aşırı terleme ile sonuçlanır.
Şeker hastalığı: Bazı durumlarda diyabet; zamanla ter bezlerini kontrol eden sinirler de dahil olmak üzere otonom sinir sistemine zarar verebilmektedir. Bu durum ise diyabetik nöropati olarak bilinmektedir. Hipoglisemi ayrıca vücutta aşırı terlemeye neden olabilecek durumlardandır.
İlaç tedavisi: İnsanların yüzde yirmi ikisi, antidepresan almanın yan etkilerinden biri olarak aşırı terlemeyi olayını yaşamaktadırlar. Öyle ki bazen terleme o kadar şiddetli olur ki, insanlar tedaviyi bırakmaya karar verebilmektedir.
Anksiyete: Stres hormonları, suyun böbrekler yerine deriden atılması nedeniyle aşırı terlemeye neden olabilmektedir. Böylece potansiyel olarak tehlikeli bir durumda idrara çıkma ihtiyacını önler.
Kalp krizi: Kalp krizi belirtilerinden biri aşırı terlemedir.
Egzersiz yapmak: Egzersiz yapma aşırı terlemeye neden olan en büyük etkenlerdir. Böyle durumlarda vücut çok terleyerek çok su kaybetmektedir. BU sebeple egzersiz yaparken susuz kalmamak ve gerekirse serinlemek için ara vermek önemlidir.
Omurilik yaralanması: Aşırı terleme, nörovasküler instabilite sendromundan da kaynaklanabilmektedir.