Boğazın kıyısında yeşilin tam ortasında, iki yakanın bir araya geldiği ince detaylarıyla ünlü Beylerbeyi Sarayı. Ayrıca Üsküdar’ın hemen yanındaki Beylerbeyi semti sahilinde yer alan milli saray; tarih boyunca çok kıymet görmüş ve birçok ünlü isme ev sahipliği yapmıştır. İşte tüm ayrıntılarıyla Beylerbeyi Sarayı…
Bizans döneminden beri farklı amaçlarla kullanılmış olan Beylerbeyi Sarayı bölgesi ilk olarak; 19. yüzyılın başlarında “İstavroz Bahçesi” olarak kullanılmaktaydı. Daha sonra bu bahçeye ilk saray yapısı II. Mahmud tarafından inşa ettirilmiştir. Zaman içerisinde çıkan bir yangından dolayı büyük hasar gören yapıyı; Sultan Abdülaziz, tamamen yıktırarak yeniden inşa ettirmiştir. Ayrıca 1861-1865 yıllarında mimar Sarkis Balyan’a yaptırılan saray; ek binalarıyla birlikte 3000 metrekarelik bir alanı kaplayan bugünkü görünümünü almıştır.
İstanbul’un süslemeleriyle dikkat çeken saraylarından olan Beylerbeyi; hem iç mimarisinde ve detaylarında hem de dış cephesinde zarif işçilikleriyle dikkat çekmektedir. Öyle ki saray, dış cepheden batılı, içeriden ise klasik Osmanlı mimari yapı tarzını yansıtmaktadır. Sarayın, bugün Mabeyn ve Harem bölümlerinin yer aldığı ana yapısı ziyarete açıktır ancak; Deniz köşkleri, tarihî tüneli, set bahçeleri, Sarı Köşk, Mermer Köşk ve Ahır Köşk gibi farklı amaçlara hizmet eden ek yapıları da büyük ilgi görmektedir.
Kullanım planı açısından da Türk Evi özellikleri gösteren saray; bodrumuyla beraber üç katlı olup, 24 oda ve 6 salondan oluşmaktadır. Aynı zamanda Beylerbeyi Sarayı’nın dekorasyonunda en çok dikkat çeken kısımlardan biri de tavan süslemeleridir. Çünkü sarayı inşa ettiren Sultan Abdülaziz, sarayın süslemeleriyle bizzat kendisi ilgilenmiştir.
Çoğunlukla yazlık bir saray ve bir devlet konuk evi olarak kullanılan saray genellikle; üst düzey devlet misafirlerine tahsis edilen bir Devlet Misafirhanesi olarak kullanılmıştır. Burada misafir olarak; Fransız İmparatoru III. Napolyon’un eşi İmparatoriçe Eugénie, Alman İmparatoru II. Wilhelm gibi dönemin önemli siyasi aktörleri ağırlanmıştır.