Günümüzde çekilen bir çok dizi ve filmi izledikten sonra aklımızda canlanan tek soru: Osmanlı’da kadın sultanlar ne yapıyordu? oluyor. Muhteşem Yüzyıl dizisi ile başlayan ve Diriliş Ertuğrul dizisiyle alevlenen tarih dizisi furyası, bize siyasi yada diplomatik sorular yerine kadın sultanların devlet içindeki fonksiyonları neydi? sorusunu sorduruyor.
Tabiki dizi ve filmler reyting kaygısı olan ürünler, bu sebeple olayları abartarak yada kurgulayarak anlatmaları normal bir hal alıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nda haremdeki haseki ve valide sultanlar devlet işlerinde önemli roller oynadılar. Hürrem Sultan, Mihrimah Sultan, Nurbanu Sultan, Safiye Sultan, Handan Sultan, Mahpeyker Kösem Sultan ve Hatice Turhan Sultan bu kadın sultanlara örnek verilebilir. Gelin şimdi bu sultanları birlikte tanıyalım.
Hürrem Sultan
Osmanlı Devleti’nde bir padişahla resmi nikah kıyarak evlenen ve devlet işleriyle ilgilenen ilk kadın Hürrem Sultan’dı. Hürrem Sultan; kendi mührünü bastırması, divan toplantılarına perde arkasından katılması gibi bir çok hareketiyle kadınlar saltanatını başlattı.
Mihrimah Sultan
Osmanlı’nın Lehistan Krallığı ile barış içinde olmasında büyük payı vardı. Mihrimah Sultan, babası Kanuni Sultan Süleyman’ı Malta Seferi’ne ikna etmek için kendi parasıyla 400 gemi yaptıracağına söz verdi. Kardeşi 2. Selim’in saltanatında da danışmanlık yaptı.
Nurbanu Sultan
Venedik asıllı Nurbanu Sultan, Osmanlı’nın Avrupa ile ilişkileri üzerinde söz sahibi oldu. Girit seferini engellemek için elinden geleni yaptı, Venedik ile barış sağladı. Fransa Kraliçesi Catherine De’ Medici ile mektuplaştı.
Safiye Sultan
Eşi 3. Murad ve oğlu 3. Mehmet döneminde sık sık sadrazam değişikliği yapılmasına neden oldu. Kayın validesi Nurbanu Sultan gibi Venedik yanlısıydı. Safiye Sultan, İngiltere kraliçesi 1. Elizabeth ile mektuplaştı ve hediyeleşti.
Handan Sultan
Oğlu 1. Ahmed küçük yaşta tahta çıkınca Valide Sultan oldu ve devleti onun adına yönetmeye başladı. Safiye Sultan taraftarlarını saraydan uzaklaştırdı. Handan Sultan diğer sultanlardan farklı olarak akrabalarını saraya topladı.
Mahpeyker Kösem Sultan
Oğlu 4. Murad’ı çocuk yaşta tahta çıkardı ve saltanat naibesi olarak Osmanlı’yı resmen yöneten ilk kadın sultan oldu. Kösem Sultan Anadolu isyanlarını bastırdı, sık sık sadrazam ve defterdar değişikliği yaptı.
Hatice Turhan Sultan
Kösem Sultan ile gidiği mücadeleyi kazandı. Ancak bir kaç devlet adamı değişikliği yaptıktan sonra yönetimi kendi isteğiyle Köprülü Mehmed Paşa‘ya bıraktı. Hatice Turhan Sultan kadınlar saltanatına son veren kadın sultan oldu.