Sağlık

Gece Yemek Yemenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

Akşam geç saatte işten geldiğiniz ya da gecenin bir yarısı canınızın atıştırmalık bir şeyler yemek istediği elbette olmuştur. Ancak ufak kaçamaklar gibi görünen bu tür alışkanlıklar vücut sisteminizi kötü yönde etkilemektedir.

Gece Yemek Yemenin Sağlığa Zararları Nelerdir?

İnsan vücudunun sirkadiyen ritmi (biyolojik saat) vardır. Buda metabolizmamızdan, enerji seviyemize ve organlarımızın işleyişine kadar her şeyi etkileten 24 saatlik bir döngüdür. Böylece gündüzleri uyanık olmaya ve yemek yemeye programlıyken, geceleri ise uyumaya programlıyızdır.

Bu sebeple vücudumuzu akşamları geç saatlere kadar gece ışığına maruz bırakmak, yemek yemek; özellikle abur cubur tüketmek doğal ritmimizi bozacak ve normal sirkadiyen işlevine müdahale edecektir. Kısacası geceleri yemek yediğiniz zaman vücudunuzda birçok olumsuz değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Gece Yemek Yemek Sağlığınızı Nasıl Etkiler?

Hormonların İşlevleri Değişir

Gece yemek yemek insülin , glukagon ve leptin düzeylerini değiştirir.

Yüksek İltihaplanma

Akşam geç saatlerde yemek yiyen insanların vücutları, daha yüksek iltihaplanma riskine sahiptirler. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; akşam 17:00 ile gece yarısı arasında tüketilen toplam kalori oranındaki her yüzde 10’luk artış, vücuttaki önemli bir iltihaplanma belirteci olan C-Reaktif proteinde yüzde 3’lük artış sağlamaktadır.

Kan Şekeri Regülasyonunda Bozulmalar

Vücudumuzun gün boyunca kan şekeri değişikliklerini kontrol etmek için, insülin kullanma yeteneği vardır. Ancak geceleri, vücudumuzun bu yeteneği en az seviyededir. Bu sebeple yemek yedikten sonraki glikoz seviyesi, geç tüketilen öğünlerde en yüksek oranı göstermektedir. Buda yüksek kan şekeri ile ilişkili olumsuz etkiler doğurur ve hastalıklara sebep olur.

Kilo Alımına Sebep Olur

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki gece tüketilen yemekler obez olma riskini artırmaktadır. Çünkü yağ dokularımızda sirkadiyen saat için düzenleyici unsurlar bulunur. Bu unsurların bozulması sonucunda da yağ depolamasının bozulmasına sebep olmaktadır.

Yüksek Trigliseritler ve Kolesterol

Sirkadiyen ritmimizle (biyolojik saat) uyumsuz yemek yemek, vücudun lipidleri metabolize etme şeklini etkilemektedir. Buda, hem trigliserit hem de kolesterol seviyelerinin artmasına neden olabilir.

Öğrenme ve Hafızada Eksiklikler

Son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda geceleri yemek yemenin hafızayı olumsuz yönde etkilediği ortaya çıkmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu