Her yıl 31 Ekim’de kutlanan ve genel olarak Batı ülkelerinde yaygın olan bu geleneğin hikayesi nedir? Halloween (Cadılar Bayramı) Nedir?
Halloween (Cadılar Bayramı)
İlk olarak Pagan ve sonrasında Hristiyan köklere dayanan Cadılar Bayramı; günümüzde sıradan bir kutlama halini almış bir bayramdır. Özellikle Kuzey Amerika ve Britanya Adaları’nda yer alan ülke ve bölgelerde kutlanan bu bayram büyük ve görkemli festivaller halinde kutlanmaktadır. Halloween’da genel olarak yapılan şeyler ise şu şekildedir;
Öncelikle insanların hayaletleri kovmak için şenlik ateşleri yakarlar ve korkunç kostümler giyerek partilere katılırlar. Bu bayramda çocuklar kostümlerini giyinerek kapı kapı dolaşır ve şeker toplarlar. Ayrıca insanlar balkabaklarından değişik süslemeler yapar, ilginç kostümlerle maskeli balolar düzenlerler. Aynı zamanda korku filmi seansları yapılır ve perili olduğuna inanılan evlere geziler düzenlenmektedir. Cadılar Bayramının sembolü ise gülen bir bal kabağıdır. Bunun için ise bal kabağının içi boşaltılarak gülen bir surat şeklinde oyulur ve daha sonra içinde bir mum yakılarak şeytani bir surat oluşturulmaya çalışılır.
Halloween Tarihçesi
Cadılar Bayramının kökeni Britanya’da Pagan Keltlerin kutladığı Samhain festivaline dayanmaktadır. Keltler günümüzde İrlanda, İngiltere ve kuzey Fransa’da 2000 yıl önce yaşamış topluluktur. Keltler 1 Kasım’ı yazın bitişi, kışın başlangıcı kabul etmektedir ve yeni yıl olarak saymaktadırlar. Ayrıca bu gece de genellikle insan ölümüyle ilişkilendirilmektedir. Öyle ki bu gece, yaşayanların ve ölülerin dünyaları arasındaki sınırın bulanıklaştığına inanıyorlardır.
Yani bu özel bayramda insanlar, ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanıyordu. Bu nedenle tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakıyorlardı. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için ise maskeler takar ve kostümler giyinirlerdi.