Seyahat

Aşiyan Müzesi

Türk Edebiyatının en önemli şairlerinden Tevfik Fikret’in yaşadığı ev olan ve günümüzde tarihi dokusu korunarak müze haline getirilmiş Aşiyan müzesi ile tanışmaya hazır mısınız?

Aşiyan Müzesi

1905 yılında yapılmaya başlanan tarihi yapı 1906 yılında kullanıma hazır hale gelmiştir. Evin ilk sahibi ise Türk Edebiyatının en önemli şairlerinden Tevfik Fikret’tir. Mimarisi de tamamen Tevfik Fikret’e ait olan evin adını da yine kendisi koymuştur. Ünlü şair eve Farsça’da yuva anlamına gelen Aşiyan ismini vermiştir.

Tevfik Fikret 1906 yılından vefatına (1915) kadar bu evde yaşamını sürdürmüştür. Ardından eşi Nazime Fikret 1940 yılına kadar burada yaşamıştır. 1940 yılında yaşadığı maddi sıkıntılardan dolayı evi İstanbul Belediyesi’ne satmıştır. Daha sonra ilk olarak 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılan Aşiyan müzesinde; o dönemin önemli sanatkâr isimlerinin eşyaları sergilenmiştir.

1915 yılında vefat eden Tevfik Fikret’in mezarlığı ilk olarak Eyüp mezarlığında bulunmaktaydı. Ancak 1961 yılında kendisinin doğal görünümü ile çok beğendiği bu bahçeye nakledilmiştir. O günden sonra da müze “Aşiyan Müzesi” adını almış ve ziyaretlere açılmıştır.

Müzenin Bölümleri

Salon Bölümü

Evin giriş katında bulunan salon bölümünde; Tevfik Fikret’in orijinal eşyaları ve balmumundan yapılmış heykeli sergilenmektedir. Ayrıca bu bölümde Osmanlı Halifesi Şehzade Abdülmecid Efendi’nin Sis adlı tablosu ile Tevfik Fikret’in kendi eseri olan “Krizantemli Vazo” ve “Nazime Hanım Bebek Sırtlarında” adlı tabloları da sergilenmektedir.

Aşiyan Müzesi – Salon Bölümü

Edebiyat-ı Cedide Bölümü

Tevfik Fikret’in dinlenme odası olarak kullandığı bu odada; şairin edebiyatçı dostlarının fotoğrafları sergilenmektedir. Aynı zamanda Recaizade Mahmut Ekrem’in Abdülmecit Efendi tarafından yapılmış tablosu bu bölümde yer almaktadır.

Abdühak Hamit Tarhan Bölümü

Abdühak Hamit’in vefatından sonra eşi tarafından belediyeye bağışlanan eşyaları Aşiyan Müzesinde, bu odada sergilenmektedir.

Çalışma Odası

Binanın üst kısmında yer alan bu odada şairin;  kütüphanesi, oto portresi, yazı masası ve hat levhalar sergilenmektedir.

Aşiyan Müzesi – Çalışma Odası

Yemek Odası

Bu oda şairin ve ailesine ait yemek takımları ile kendi eseri natürmortları bulunduğu odadır.

Yatak Odası

Tevfik Fikret’in vefat ettiği yer olan bu odada; Mihri Müşfik Hanım tarafından şairin ölümünden sonra alınan yüz maskı bu bölümdeki sergilenmektedir ve buranın en önemli eserlerdendir.

Aşiyan Müzesi – Yatak Odası

Şair Nigar Bölümü

Bu odada ise; Şair Nigâr Hanım’ın oğlu Salih Keramet Nigar’ın 1959’da müzeye bağışladığı eşya ile kütüphane arşivi sergilenmektedir.

Aşiyan Müzesinde bu odaların yanı sıra; mutfak, çamaşırhane ve Tevfik Fikret’in özenle baktığı ve çok sevdiği bahçesi bulunmaktadır.

Aşiyan Müzesi Giriş Bilgileri

Giriş Ücreti: Müzeye giriş ücretsizdir.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri dışında her gün açık olan müze 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir.