Yaşam

Çocuk ve Oyun

Oyun oynamak çocuklar için nefes almak kadar doğal bir şeydir. Irkları, dilleri ne olursa olsun oyun onların doğal iletişim yoludur. Çocuklar oyun aracılığıyla bilgi edinir ve oyun oynamak çocuğun sağlıklı gelişimi için bir gerekliliktir. Oyun oynamak, stresi azaltırken aynı zamanda çocukların duygusal açıdan gelişmelerine de yardımcı olur. Oyun oynamak eğlencelidir, çocukların streslerini ve kaygılarını kontrol edebilmelerine olanak sağlar.
Ebeveynler olarak, sık sık çocuklarımızın başka görevleri üzerinde çalışırken kendilerini eğlendirmelerini de isteriz. Bağımsız olarak oynamayı öğrenmek önemli olsa da çocuklar başkalarıyla, özellikle de ebeveynleriyle oynamayı severler.

Ebeveynleriyle zaman geçirmek isterler ve oyun onlara doğal bir şekilde geldiğinden, çocuğunuzu daha iyi tanımak ve yeni becerileri özgün bir şekilde öğretmek için harika bir fırsattır. Ebeveynler, çocuklarıyla kendi seviyelerinde oynamaya özen gösterdiklerinde hem ebeveyn hem de çocuk için birçok konuda çocuklarla oyun oynamanın faydaları görülecektir.

Oyun oynamak aynı zamanda sinir hücreleri arasındaki bağlantıların oluşumu yoluyla beyni uyararak gelişimi destekler. Bu süreç ince ve kaba motor becerilerin gelişimine yardımcı olur. Bununla birlikte oyun; çocuğun duygularla iletişim kurmasına, düşünmesine, yaratıcılığına ve problem çözmesine olanak sağlayarak çocuğun dil becerilerini ve buna bağlı olarak da sosyal yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olur. Ek olarak oyun oynamak çocuğunuzun aile kurallarını, ondan ne beklenildiğini ve toplumda nasıl davranması gerektiğini öğrenmesine de katkı sağlar.

Oyun aynı zamanda, oyun terapistleri tarafından çocukların duygusal ve davranışsal problemlerine yardımcı olmak için de kullanılır. Oyuncaklar çocuğun kelimeleri olur ve dile gelirler. Çocuğun direkt olarak itiraf etmesi ya da terapistle konuşması zor olabilecek kaygı yaratan korkularının üstesinden oyun oynayarak gelebilmesi için oyun terapistleri oyun terapisini güvenli, duygusal olarak destekleyici, rahatlatıcı bir ortamda kullanırlar ve oyunun tedavi edici güçlerinden faydalanırlar.

Psikolog Sena Çetiner
Randevu ve İletişim: 0531 739 34 44

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu