Sağlık

Güçlü Kemikler İçin Doğru Beslenme Alışkanlıkları

Sağlıklı yaşamın sırrı güçlü ve sağlam kemiklerde gizlidir. Ancak güçlü ve sağlam kemiklere sahip olmakta düzenli ve doğru beslenmeyle ilgilidir. Bu sebeple sizlere güçlü kemikler için doğru beslenme alışkanlıklarının neler olduğunu anlatacağız.

Çok küçük yaşlarda oluşmaya başlayan güçlü kemik yapısı, büyüdükçe kurduğunuz yaşam tarzı ve alışkanlıklarla doğru orantıda ilerler. Aynı zamanda beslenme şekliniz de kemik sağlığında büyük rol oynar. Bunların yanı sıra kemik sağlığını etkileyen birçok etkende bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz; cinsiyet, yeterli anne sütü alımı, vücut ağırlığı, hormonal durum, alkol ve sigara tüketimi ve genetik faktörler. Bu ve benzeri durumlar kemik gelişimi ve kemik kaybının azalmasında büyük rol oynamaktadır.

Ancak bütün bunların yanı sıra kemik sağlığında kilit rol oynayan iki besin ögesi vardır, bunlar; kalsiyum ve D vitaminidir. Kemikte en çok bulunan mineral ise kalsiyumdur. Bu sebeple çocukluktan itibaren yeterli kalsiyum almak ve kemikte depolanan kalsiyum miktarını en üst düzeylerde tutmak çok önemlidir.

Daha Güçlü Kemikler İçin

Kemik yapısı kolajen adı verilen protein, kalsiyum ve fosfattan oluşmaktadır. Ancak bunlar doğru bir şekilde desteklenmezse yaş ilerledikçe azalma gösterir. Bu sebeple daha küçük yaşlardayken düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanma çok önemlidir. Özellikle anne sütünün kemik sağlığı açısından büyük bir önemi vardır.

Kemik sağlığı genel olarak 35 yaşından sonra olsa da kadınlarda menopoz dönemiyle birlikte gerilemeye başlar. Bu sebeple genç yaşlardan itibaren vitamin ve mineral depolarını sürekli dolu tutmakta fayda vardır. Bunun için bolca kalsiyum içeren gıdalar tüketilmesi gerekmektedir. Çünkü vücutta yeterli kalsiyum bulunmadığında vücudumuz kandaki kalsiyumu dengelemek için kemiklerdeki kalsiyumu tüketmeye başlar. Ve bu sebeple de kemik güçsüzleşmesi ve kemik erimeleri beraberinde gelebilir.

Kalsiyum kemik sağlığında en önemli minerallerden olsa da tek başına yeterli değildir. Bunun yanında diğer mineraller ve vitaminlerinde yeterli miktarlarda vücuda alınması gereklidir. Onun için kalsiyumun en önemli destekçisi olan fosforunda doğru orantıda vücuda alınımı sağlanmalıdır. Bunun için ise et ve süt ürünlerini düzenli olarak tüketilmesi gereklidir.

Kalsiyum yönünden zengin besinler;

  • Süt ve süt ürünleri
  • Fıstık, ceviz, badem
  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Balık
  • Lahana, brokoli

D vitamini yönünden zengin besinler;

  • Süt ve süt ürünleri
  • Yumurta sarısı
  • Balık yağı
  • Tereyağı
  • Yulaf ezmesi

Kemik sağlığı açısından gerekli olan diğer vitamin ve mineraller ise şunlardır; A ve K vitaminleri, Magnezyum, Çinko, Potasyum.