Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar? Gebeliğin ilk birkaç ayında meydana gelen ve genellikle sabahları daha yoğun hissedilen mide bulantıları ne zaman başlar? Hamilelikte mide bulantısına neyin sebep olduğu henüz bilinmese de yaygın olarak görülen bir gebelik şikayetidir. Peki gebelik döneminde meydana gelen mide bulantıları ne zaman başlar ve ne kadar sürer? İşte Op. Dr. Ayşe Duman’dan cevap…
Hamilelikte Mide Bulantısı
Hamilelikte bulantı maalesef ki pek çok kadının yaşadığı en büyük ve en sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Özellikle ilk üç ayda yaşanan bulantılar, kusmalar bazen o kadar şiddetli bir hal alır ki anne adayı, hiç yiyip içemez, yataktan kalkamaz hale gelir. Ancak sürekli yatmak da bulantının bir çözümü değildir. Kişiden kişiye göre değişse de çoğu gebelikte meydana gelen bulantı tam olarak ne zaman başlar? Gelin hep birlikte öğrenelim.
Op. Dr. Ayşe Duman Anlatıyor:
İlk olarak henüz hamileliğinizde bulantılarınız başlamadıysa bu soruları kendinize dahi sormamaya özen gösterin. Acaba ne zaman başlar diye bir arayışa girdiğinizde, çok kısa sürede bulantılarınız başlayacaktır. Herkeste de bulantı olacak diye bir kural yoktur.
Aslında midenizin gıdalarla olan ilişkisini anlamaya başladığınızda, her gıda sizde mide bulantısı oluşturmuyordur. Biraz daha ne yediğimde ne oluyor, hangi duyguda ne oluyor, hangi hareketler, hangi yeme şekli hatta kiminle konuştuğumda hangi konuları konuştuğumda daha fazla bulantım oluyor? diye biraz daha derinden gözlemlemeler yaparsanız, inanın bu bulantıları çok daha rahat bir şekilde herhangi bir destek almadan geçirme şansınız olacaktır.
Son olarak söyleyecek olursak; Google’a ya da komşulara şu soruyu sormayın; Bulantılar ne zaman başlar? Çünkü bu şekilde beklentiye giriyorsunuz. Beklentide olduğunuz zaman çok kısa zamanda sizde bulantılar başlayacaktır. Ancak yine de mide bulantılarının ne zaman başlayacağını merak ediyorsanız, size söyleyelim; bulantıların ne zaman başlayacağı bilinememektedir. Çok nadir anne adaylarında daha döllenmeyle birlikte bulantı hissettiğini söyleyenler var. Fakat bu durum çok nadir görülmektedir. Genellikle biz doktorlar, keseyi görmeye başladığımızda yani 5-6 haftalık gebelikten itibaren bulantıların başladığını gözlemliyoruz. Ama lütfen bunu duyduğunuz için kendinize bu haftalarda benim bulantım başlayacak demeyin. Bu tarz düşüncelerle zihninize yanlış mesajlar yanlış düşünceler göndermeyin.
Çünkü zihnin beklentileri bedende bir takım kimyasal reaksiyonlara, kimyasal reaksiyonlarda bir takım semptomlara yol açar. Zihniniz bulantıyı bekliyorsa bedende bunun kimyası oluşur ve sizde bulantıyı yaşamaya başlarsınız. Ve yine pek çok kadında görülen şu ki; kendisini ifade edemeyen, doğumla, kadınlıkla ilgili gebelikle ilgili korkuları olan ve sorumluluk almaktan korkan, kaygıları olan yani çözülmemiş içsel çatışmaları olan kadınlarda bulantı ve kusmaları çok daha fazla görmekteyiz. İşte böyle bir stres durumu veya kimyasal reaksiyonları bozan içsel çatışmalar varsa bunlar bedende bir takım semptomlara yol açar. O halde bulantılarla ilgili tıbbi tedavi almanın yanında duygu durumlarınızla ilgilenmeniz ve bulantılara yol açabilecek duyguları anlamanız gerekmektedir.
Hamilelikte Bulantıları Diğer Olası Sebepleri İse Şunlardır
- Östrojen seviyeleri hamilelik sırasında 100 kat daha yüksektir ve bu durumun bulantıda etkili olduğu düşünülmektedir.
- Hamilelikte oluşan yüksek progesteron seviyeleri, erken doğumu önlemek için rahim kaslarını gevşetir. Böylece mide ve bağırsak kasları da gevşer, meydana gelen aşırı mide asitleri bulantıya neden olabilir.
- İnsan koryonik gonadotropin hormonu (hCG), gebe kaldıktan kısa bir süre sonra gelişen embriyo ve daha ise sonra plasenta tarafından üretilir. Uzmanlar, hCG ile bulantılar arasında bir bağlantı olabileceğini ileri sürmektedir. hCG seviyeleri yaklaşık 10 haftalık gebelikte zirve yapar. Bu süreç çoğu kadında bulantı ve kusmanın en şiddetli olduğu zamandır.
- Hamilelik sırasında artan koku hassasiyeti, mide bulantısının tetikleyicilerindendir.
- Kan basıncı değişiklikleri ve vücudun hamilelik sırasında karbonhidratları metabolize etme şekli bulantılara yol açabilir.