Seyahat

Güneydoğu’nun Saklı Cenneti “Halfeti”

Güneydoğu Anadolu bölgesinin en kalabalık şehirlerinden biri olan Şanlıurfa’nın tarihe tanıklık eden en güzel ilçelerinden biri olan Halfeti saklı cennet veya kayıp kent gibi isimlerle de anılır. Uluslararası Koordinasyon Komitesi toplantısında dünyada ki bir çok şehir arasından Sakin Şehir unvanını almıştır. Halfeti’de tarih gün yüzünde olduğu kadar Fırat Nehri’nin sularının altında da görülmektedir. Yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Halfeti 2000’li yıllarda sulara gömülmüştür. Şanlıurfa’nın turistik şehirlerinden Halfeti’yi gelin birlikte tanıyalım.

Güneydoğu'nun Saklı Cenneti "Halfeti"
Halfeti “Rumkale”

Halfeti Tarihi

Şanlıurfa’nın bir ilçesi olan Halfeti, yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Makedonlar, Selevkoslar ve Partlar’ın idaresinde kalmıştır. İdare eden Asurlular zamanında şehir Şitamrat olarak anılıyordu. Romalıların idaresine geçinde Urima adını verdiler. Araplar ise Kaletül Rum adını verdi. Şanlıurfa Hz Ömer döneminde feth edilmiş sonrasında Emevi, Abbasi, Selçuklu, Zengi ve Eyyübiler’in hakimiyeti altına girmiştir. O zamanlar Rumkale olarak anılan Halfeti zamanla Müslüman devletlerin topraklarının dışında kalmıştır. Sonrasında Ermenilerin hüküm sürdüğü Rumkale’yi İlhanlı hükümdarı Hülagu ele geçirdi. 1292 yılında bu sefer Memlükler tarafından ele geçirilen şehir tamir edilerek “Kal’at-ül Müslimin” ismi verilmiştir.  Son olarak Yavuz Sultan Selim burayı fethetmiş ve Osmanlı topraklarına katmıştır. Adını ise hala kullanılan Urumgala ve Rumkale olarak değiştirmiş ve Halep idaresine bağlamıştır. 1954 yılında ise ilçe olmuş ve Halfeti adını almıştır.

Halfeti Nasıl Sular Altında Kaldı?

2000 yılında Birecik barajının yapılmasıyla Halfeti’nin %80’i sulara gömülmüştür. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Halfeti Fırat Nehrinin sularının altında kalmıştır. Halfeti’nin sulara gömülmesi orada ki turizmi canlandırmıştır. İnsanlar akın akın suyun altında kalan Halfeti’yi görmek için şehre akın etmişlerdir.

Güneydoğu'nun Saklı Cenneti "Halfeti"
Dünyada sadece Halfeti’de yetişen “Karagül”

Halfeti’de Gezilecek Yerler

Halfeti’nin girişinden kalkan tekne turlarıyla hem Fırat Nehri’nin havasını soluyup hem suyun altında kalan batık şehri hem de tarihi Savaşan köyünü daha yakından görme fırsatı bulursunuz. 13. yüzyılda yapılan Barşavma manastırı günümüzde ayakta kalan bir yapıdır. Kalenin içerisinde kalan Aziz Nerses kilisesi, Gürkuyu kilisesi, Selçuklu hanı olarak da bilinen Kantarma mezrası, Fırat Nehri’nin üzerinde bir yarımada olan Rum kale mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır. Ayrıca dünyada sadece Halfeti’ye özgü olan ve o topraklarda yetişen siyah bir gül olan karagülü yerinde görebilir ve Halfeti’nin kanyonlarında oranın güzel manzarasının ve havasının tadını çıkarabilirsiniz.

Halfeti’de gezilecek yerlerin dışında doğa yürüyüşleri ve su sporları oldukça ilgi görmektedir. Kano, yelken, dalış ve kürek gibi daha bir çok su sporu aktivitesi yapılmaktadır.

Güneydoğu'nun Saklı Cenneti "Halfeti"
Sular altında kalan Halfeti

Halfeti Su Altı

2000 yılında sular altında kalan Halfeti, su dalışı yapanların gözde mekanlarından biri olmuştur. Batık şehrin suyun üstünde ağırladığı misafirleri kadar suyun altında da ağırladığı çok sayıda ziyaretçisi bulunmaktadır. Su altına yapılan dalışlarla sular altında kalan tarihi yerleri ve mekanları görmek mümkündür.

Güneydoğu'nun Saklı Cenneti "Halfeti"
Sular altında kalan Halfeti

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu