Tertemiz mis gibi kokan saçların verdiği huzur her şeye bedeldir. Ancak saçlarınızı tertemiz yapayım derken onlara zarar da verebilirsiniz. Saçları çok fazla yıkamak, yanlış şampuan kullanmak ve yanlış bakım uygulamak gibi nedenlerden saç yıpranmaktadır. Kendi saç tipinize ve yaşantınıza uygun doğru bakım yöntemleri ile saçlarınızın sağlığını koruyabilirsiniz. Peki nasıl? Biz sizler için araştırdık ve saçı az yıkamak faydalı mı? Doğru saç bakımı nasıl olmalı? gibi soruların cevaplarını derledik.
Saçın az ya da çok sık yıkanması saç sağlığınızı etkilemektedir. Saçı her gün yıkamanın yağ dengesini bozduğu ve diplerine zarar verdiği, herkes tarafından duyulmuştur. Evet saçın yapısal olarak yağlanmaya da ihtiyacı olsa da bu durum abartılmamalıdır. Çünkü saçı çok yıkamak kadar, saçı az yıkamanın da zararları bulunmaktadır. Bu nedenle ideal saç yıkama sıklığı birçok nedenle değişiklik göstermektedir. Saç tipiniz, günlük yaşantınız, hava kirliliği, saçınızın yağlanma hızı ve mevsimler temizlik sıklığında önemli bir etkiye sahiptir. Tüm bu etkiler göz önüne alınarak, kendi yaşam şartları ve saç tipinize uygun bir şekilde temizlik rutini oluşturulmalıdır.
Ancak saç temizliğinde genel bir yargı bulunmaktadır. O da saçın hafta da en az 3 defa yıkanmasıdır. Bu durum farklı şartlarda altında değişkenlik göstermektedir. Eğer haftanın çoğunu evinizde geçirdiyseniz o hafta saçınızı her banyoda şampuanlamamanız gerekmektedir. Fakat haftanızı sürekli dışarıda geçirdiyseniz, hatta kirli ortamlarda çalışıyorsanız saç yıkama sıklığı 3-4 olabilir. Yıkama sıklığında değişiklik yapmaktan kaçınmamak ve o haftaki ihtiyaçlarınıza uygun temizlik rutinleri belirlemek önemlidir. Böylece saçınızın güçlü ve canlı görünümünü sürekli olarak koruyabilirsiniz.
Doğru saç bakımının temeli doğru bir temizlikle başlar. Saçlarınızı, saç tipinize ve yukarıda anlattığımız gibi yaşam şartlarınıza uygun olarak bir temizlik rutini oluşturarak yıkamanız gerekmektedir. Bunun içinde ilk olarak ne sıklıkla yıkamanız gerektiğini keşfetmelisiniz.
Saç bakımında ikinci en önemli nokta, saçınızı temizlerken seçtiğiniz şampuanın saç tipinize uygun olmasıdır. Ve şampuanlama işlemini yaparken bir avuç kullanmak yerine bir nohut tanesi kadar kullanmalısınız. Bununla birlikte saçınızı şampuanlamadan önce mutlaka tüm saçınızın tamamen ıslandığından emin olmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise suyun sıcaklığıdır. Suyun sıcaklığı kesinlikle çok sıcak ya da soğuk olamamalıdır. Çok sıcak su saç derinizin yağ dengesini zamanla bozulmasına sebep olacaktır. Bu sebeple yıkama suyunuz ne çok sıcak ne çok soğuk olmalıdır. İdeal yıkama suyunuz ılık olmalıdır.
Saçlarınızı şampuanlarken gelişigüzel bir şekilde bu işlemi gerçekleştirmeyin. Şampuanınızı dipten uca olacak şekilde yapın. Çünkü saç uçları, saç derisi kadar kirlenmezler ve bu bölge yağ ürettiği için özellikle buranın temizliği önemlidir. Saç diplerinizi şampuanlarken parmak uçlarınızla, saç derinize masaj yaparak bu işlemi gerçekleştirmelisiniz. Böylece bu işlem kan dolaşımını hızlandıracak ve saçlarınızın canlanmasını sağlayacaktır.
Saçlarınızı yıkadıktan sonra kurulama işlemini havlu ile kesinlikle yapmamalısınız. Henüz saçınız ıslakken havlu ile yapacağınız kurulama işlemi saçınıza zarar verecektir. Bu sebeple ya kendi halinle kurumasını bekleyecek ya da havlu ile bir süre durduktan sonra kurutma makinesini kullanmalısınız.
Her yıkamadan sonra mutlaka saç tipinize uygun bir doğal yağ ile saçlarınızı nemlendirmelisiniz. Böylece saçınız kırılmalara karşı kendini koruyacak ve nem dengesini sağlayacaktır.
Kadınların en değerli aksesuarı saçlarıdır. Fakat kadınların büyük bir çoğunluğu yıpranmış ve kırılan saçlardan şikayetçi. Kırılan ve yıpranmış saçlar için etkili olacak doğal bitkilerden elde edilmiş yağlar saçlara daha iyi gelmekte ve iyi bir bakım yapmaktadır. Peki bu yağlar nelerdir? sizin için araştırdık. Saç İçin Etkili Bakım Yağları linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Saçlarınıza mutlaka hafta da 1 ya da 2 kez saç tipinize uygun olarak maske yapmalısınız. Bu bakım saçlarınızın her daim canlı ve parlak gözükmesini sağlayacaktır.