Suda çözünen bir vitamin türü olan folik asit, gıdaların içerisinde doğal olarak bulunmaktadır. Vücut sistemine birçok faydası olan bu vitamin türünün eksikliğinde birçok etkiler görülmektedir. Peki bu etkiler nelerdir?
Folik Asit Nedir?
Folik asit, vücutta birçok önemli işlevi olan bir vitamin çeşididir. Aynı zamanda folatın sentetik bir formu olan folik asit suda çözünebilen bir vitamindir. Birçok gıdanın içeriğinde doğal olarak bulunan folik asit; proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin birbirine dönüşmesini sağlamaktadır. Hücre bölünmesinde önemli fonksiyonlarda rol alması nedeniyle hamilelik, bebeklik ve ergenlik gibi hızlı büyüme dönemlerinde yeterli düzeyde tüketilmesi son derece önemli bir vitamindir.
Ne İşe Yarar?
- Protein metabolizması ve kan hücre yapımında görev alır.
- Sinir sistemi düzeni ve fetusun gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.
- Hücre bölünmesinde önemli rol oynar.
- Damar sertliğini azaltarak kalp krizi, bunama ve felç gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller.
Folik Asit Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Folik asit suda çözünen bir vitamin türüdür. Bu nedenle folik asit, vücuttaki yağ dokusu içerisinde depolanamaz. Yani vücutta rezervi olmadığından düzenli olarak alınması gerekmektedir. Folik asidin alınmasında ya da emilmesinde meydana gelebilecek sorunlar folik asit eksikliğine neden olur. Folit asit eksikliğinin belirtileri genellikle şunlardır;
- Konsantrasyon eksikliği
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Baş ağrısı ve baş dönmeleri
- Deride solgunluk
- Depresyon
- Ağız içi yaralar görülür.
Öte yandan hamilelik döneminde anne adayının yetersiz folik asit alması anne karnındaki bebeğin özellikle beyin ve omurga gelişiminde bir takım sorunlara neden olabilir. Ayrıca folik asit eksikliğinde görülen semptomlar, farklı rahatsızlıklarda görülen semptomlarla benzerlik gösterebilmektedir. Bu sebeple bu semptomların folik asit eksikliğine bağlı gelişip gelişmediğini ayırt etmek için çeşitli tahlillere ihtiyaç duyulur.
Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?
- Baklagiller
- Kuşkonmaz
- Kuru fasulye
- Ay çekirdeği
- Domates suyu
- Maydanoz, nane, kişniş
- Çilek
- Pancar
- Turunçgiller
- Brüksel lahanası
- Brokoli
- Ispanak
- Yumurta
- Soya Fasulyesi
- Kereviz
- Ceviz
- Tahin
- Fındık
- Ciğer
- Buğday
- Papaya
- Muz
- Avokado
Not: Özellikle bebek sahibi olmayı planlıyorsanız, gebe kalmadan önceki aylarda folik asit tabletleri almanız önemlidir.