Böbrek yetmezliği, böbreklerin zaman içinde çalışamayıp fonksiyonlarını yerine getirememe durumuna gelmesine denir. Kronik böbrek hastalığının son aşamasına denmektedir. Gelin böbrek yetmezliği nedir ve neden olur inceleyelim.
Böbrek Yetmezliği Nedir?
Böbrekler sırt tarafında göğüs kafesinin altında omurganın iki yanında bulunan yumruk büyüklüğünde organlardır. Böbrekler içlerinden geçen kanı filtreleyerek zararlı madddelerden arındırır. Çıkan zararlı atıklar ise idrara çıkma esnasında vücuttan atılırlar. Aynı zamanda vücudun su seviyesini de dengelemektedir.
Böbrek yetmezliği, halk arasında böbrek çürümesi olarak da bilinir. Böbreğin kanı filtreleme işini artık yeterince yapamaması durumuna denmektedir. Böbrek yetmezliği birden bire değil kademeli bir şekilde oluşan bir hastalıktır. Böbrek fonksiyonlarının geçici bir şekilde bozulmasına böbrek yetmezliği kalıcı bir şekilde bozulmasına ise kronik böbrek yetmezliği denmektedir.
Böbrek Yetmezliği Neden Olur?
- Böbreklerin içerisinde veya çevresinde kanın pıhtılaşması
- Diyabet
- Alkol kullanımı
- Hipertansiyon
- Gereksiz ilaç kullanımı
- Polikistik böbrek hastalığı
- Kan damarları iltihabı
- Prostat, idrar yolları rahatsızlıkları
- Kanser
- Bazı kemoterapi ilaçları
Böbrek Yetmezliği Belirtileri
- İdrara yapma esnasında idrarın azalması
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Uyku problemleri
- Gözlerde şişlik oluşumu
- Hipertansiyon
- Geceleri kramp girmesi
- Ciltte kuruluk oluşumu
- Göğüste ağrı hissetmek
- Vücutta ödem oluşumu
- Uyuşukluk
Not: Bu sayfa içeriğindeki yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili bir sorun karşısında mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.