Sağlık

Hamileler Nasıl Beslenmeli?

İslam tıbbı hekimi Aidin Salih’in Gerçek Tıp Yitik şifanın izinde isimli kitabında hamilenin beslenmesi adlı bölümde anlattığı değerli bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Her zaman olduğu gibi hamilelik döneminde doğru beslenmek oldukça önemli bir konudur. Hamilelik döneminde nasıl beslenilmesi gerekiyor gelin birlikte öğrenelim.

Hamileler Nasıl Beslenmeli?

Hamilelik süresince 6-10 kiloya kadar kilo alınması normaldir. Kilolu kadınların ise hamilelik dönemini kilo almadan, hatta kilo vererek geçirmesi daha iyidir. Halk arasında yaygın olan ” Hamile iki canlıdır, daha çok yemeli” düşüncesi yanlıştır. Hamileliğin iyi geçmesi, doğumun rahat ve bebeğin sağlıklı olması için ilk 3 ayını 3 günlük açlıkları yaparak geçirmelidir. Daha sonraki aylarda yediklerine dikkat etmeli, saat 18:00’den sonra ve doyuncaya kadar yememelidir.

Anne aç kaldığı sürece, kanda besin ve oksijen yetersizliği oluşur. Bu durumda cenin anne kanından yeterli besin ve oksijen sağlayabilmek için hareketlerini artırmak ve kan dolaşımını hızlandırmak zorunda kalır. Daha fazla hareket ve daha fazla kan dolaşımı cenine sağlık, dayanıklılık ve kuvvet kazandırır. Bununla birlikte annenin yapacağı herhangi bir hareketli iş, spor veya egzersiz de cenin üzerinde açlık gibi etki eder.

Doğumun rahat olması, doğumdan sonra sütün temiz ve yeterli olması için ilk 4-5 ay beslenmede sebze, meyve, yeşillik, doğal bal, pekmez yer almalıdır. Bununla birlikte taze kırılmış tuzsuz badem, fındık, fıstık, ceviz, gibi kuruyemişler yer almalıdır. Kalsiyum, protein ve vitamin ihtiyacını, semizotu, ıspanak, roka, tere, dereotu, brokoli, kişniş, hindiba, ısırganotu, turp yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzelerden karşılanır. Haftada 3-4 defa mizacına uygun et veya balıktan; hurma, enginar ve tahinden karşılamak gerekir. Yeşil sebzede bulunan kalsiyum canlıdır ve proteinlerin hazmı kolaydır. Klorofil kandaki hemoglobine benzediği için kansızlığa iyi gelir. Yeşil sebzelerdeki organik asitler aktif temizleyici olduğu için rahmi ve doğum yollarındaki kasları kireçten ve  damarları tıkanıklıklardan temizler. Hamileliğin son 2 ayında hurmayı artırmak; son iki haftasında 1 saat önceden ıslatılmış keten tohumu ve zeytinyağı içmek, sarımsak yutmak, safran kullanmak rahmi güçlendirir ve kaslara esneklik verir.