Vücudunuzda oluşan bir yaradan sonra aynı bölgede daha büyük ve daha acılı bir kabarıklık fark ettiyseniz bu keloid oluşumundan kaynaklanabilir. Keloid oluşumunu önlemek için ne yapılması gerekir sizler için araştırdık. İşte keloid hakkında her şey. Keloid Nedir?
Keloid Nedir?
Vücutta oluşan herhangi bir cilt yarasının iyileşmesinin ardından vücudun gereğinden fazla kolajen üretimine başlaması ve bunun sonucu olarak da yaranın olduğu yerde meydana gelen durumdur. Keloid, orijinal yara izinden daha büyük halde oluşan düzensiz bir görüntüye sahip kabarık, sert ve pürüzsüz bir izdir. Böyle durumlarda ten rengi kırmızıya hatta bazen mora dönüşebilir. Yara izinin olduğu bölgede hassasiyet, parlaklık, kabarıklık ve sertlik görülebilir. Keloid yalnızca yaralardan sonra değil, dövme ve piercing yaptırdıktan sonrada meydana gelebilir. Bu tarz yaralara müdahale edilmediği taktirde yıllarca büyümeye devam edebilir.
Keloid Oluşumuna Sebep Olabilecek Durumlar?
- Vücut yaraları
- Sivilce
- Kesik
- Böcek ısırıkları
- Enjeksiyon bölgeleri
- Piercing
- Dövmeler
Keloid Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli nedenlerde ortaya çıkabilecek keloid, 3 ay 1 yıl arasında belirtiler göstermektedir.
- Kaşıntılı bir cilt
- Kabarık pembe, kırmızı veya mor bir yara izi
- Herhangi bir bölgede kabarıklık
- O bölgede ağrı, kaşıntı veya hassasiyet
- Bazı durumlarda acı hissi
Keloid Oluşumunu Önlemenin Yolları
Eğer vücudunuz keloid oluşumuna yatkınsa bunu önlemek mümkün değil zannetmeyin. Keloid oluşumunu önlemek için vücudunuzda oluşan yarayı mutlaka yarayı temiz ve nemli tutun. O bölgeyi sabunlu suyla yavaş olacak şekilde sık sık yıkayın. Ayrıca bolca nemlendirici ya da vazelin kullanmaya özen gösterin.