Kolajen, insan vücudunun ürettiği ve vücutta en bol bulunan proteindir. Kemiklerde ve bağ dokularında esnekliği, gücü ve dayanıklılığı sağlamaktadır. Kanda, kaslarda ve kemik yapısında bulunan kolajeni vücudun yaş aldıkça üretmesi zorlaşır. Bundan dolayı da ciltte kırışıklıklar, kas ve eklem ağrıları ve hareket kaybı gibi çeşitli hastalıklar görülmeye başlar. Belli bir yaştan sonra kişiler kolajen takviyesi kullanmaya başlar. Fakat kolajeni ilaçlarla ve çeşitli başka yollarla değil doğal yollarla da vücudumuza almak oldukça kolaydır. Kolajen içeren insana yararlı bir çok besin vardır. Gelin birlikte kolajeni artıran doğal besinleri birlikte inceleyelim..
Kolajen Arttıran Doğal Besinler
Yumurta
Yumurtanın içerisinde bulunan prolin, çinko ve kükürt vücutta kolajen oluşumunu destekleyen minerallerdendir.
Balık
Balıklar, kolajen açısından başvurulabilecek en önemli kaynaklardandır. Balıklar çeşitli aminoasitleri daha yoğun içerdikleri için ciltteki hücre yenilenmesini arttırır, kemik ve eklemlerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Kemik Suyu
En yüksek kolajen içeren gıdalardan bir diğeri de kemik suyudur. Evde kaynatılan kemik suyu ile hücrelerin yenilenmesini sağlarken kas ve kemik sistemimizi de güçlendirebiliriz.
Meyveler
Vücutta kolajenin korunmasına yardımcı olan C vitamininin en çok bulunduğu turunçgiller olan portakal, limon, greyfurt ve misket limon vücudun kendi kolajeninin oluşturmasında önemli ölçüde rol oynamaktadır. Bunun yanı sıra çilek, yaban mersini, kızılcık, acai ve ahududu gibi meyvelerde de C vitamini bulunduğundan bunlar yendiği zaman vucütta kolajen oluşturmaktadırlar.
Baklagiller
Kuru fasülye, barbunya gibi baklagiller kolajen üretimi için gerekli aminoasitleri içeren besinlerdir. Baklagiller, kolajen üretimi için gerekli olan bakırı da içerisinde bolca bulundurlar.
Kuruyemişler
Kaju, ay ve kabak çekirdeği ceviz içerisinde bulundurduğu çinko ve bakırdan dolayı vücudun kolajen oluşturma yeteneğini arttırır.
Süt ve Süt Ürünler
Lor peynir, beyaz peynir, inek sütü, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri kolajen üretimine yarayan bileşenler içermektedir.