Hamilelikte oruç tutma konusu hemen hemen her kadının düşündüğü bir meseledir. Hamileler Ramazan ayında oruç tutup tutmama konusunda karar vermekte epey zorlanırlar. Bebeğin sağlığı açısından oruç tutulmalı mı yoksa tutulmasa olur mu?
Hamilelik dönemi bebeğin ve annenin sağlığı açısından çok önemli kabul edilen bir dönemdir. Bazı uzman doktorlar bu dönemde oruç tutulmasını tavsiye etmemektedir. Bazı doktorlar ise eğer annenin herhangi bir sağlık sorunu yoksa tutulmasında bir sakınca görmemektedir.
Hamilelik döneminde annenin düzenli bir şekilde gıdasını ve suyunu alması gerekir ki bebek sağlıklı bir şekilde beslenebilsin. Ayrıca hamilelik esnasında oruç tutmak hamilelik komplikasyonlarının riskini artırabilmektedir. Annenin kan seviyesini düşürebilir. Enerjisini kısıtlar. Gün içerisinde düzenli alınmayan besinler bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Oruç tutulursa mide bulantısı ve kusmaları artabilir. Kabızlık görülebilmektedir.
Uzman doktorlar annede hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklar yoksa veya bebekte büyüme geriliği yoksa hamile kadınların oruç tutabileceğini söylemektedirler. Anne özellikle yaz aylarına denk gelen Ramazan günlerinde gün içerisinde içtiği su miktarını iftardan sahura kadar tüketebiliyorsa ve besinlerden aldığı mineralleri ve vitaminleri de alabiliyorsa oruç tutmasında hiçbir problem görülmez.
Ramazan ayında oruç tutmak isterseniz bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Sizin için en doğru kararı ise kendi doktorunuz verecektir.